Putyin a KGB utódját küldte az egyik független médiacégre

Fotó: SPUTNIK / MIKHAIL KLIMENTYEV

-

Az Onexim csoport tévéje többször is foglalkozott Putyin köreinek üzleteivel.


Vlagyimir Putyin eddig is szívesen piszkálta az orosz ellenzéki és független médiát, viszont most a KGB utódjának tartott Szövetségi Biztonsági Szolgálatot küldte rá az Onexim csoport tulajdonában levő tévécsatornára - írja a The Moscow Timesra hivatkozva a Napi.hu. A Szolgálat ugyanis csütörtökön megszállta a csoport érdekeltségébe tartozó RBC (RosBusinessConsulting) tévéadót, amely többször is foglalkozott Putyin oligarcháinak üzleti ügyeivel.

A csatorna az Onexim csoporton keresztül az orosz milliárdos üzletember, Mihail Prohorov tulajdonában van, iparági információk szerint pedig Putyin és körei folyamatosan nyomást gyakorolnak rá, hogy adja el a médiaérdekeltségeit.

Prohorov tulajdonában egy üzleti lap, egy üzleti hírportál és egy kábeltévé van, és azon kevés médiaérdekeltségek közé tartoznak, amelyeknek semmiféle kötődésük nincsen a Kremlhez. Az utóbbi hónapokban az RBC több olyan riportot is közölt, amelyekben Putyin köreihez és rokonságához köthető üzleteket járták körül.

A hírt megerősítette egyébként a RAPSZI hivatalos orosz jogi hírügynökség is.

Korábban Putyinhoz hasonló módszerrel élt Erdogan török elnök is. Ő a török CNN-re küldte rá a nyomozóhatóságokat, továbbá állami felügyelet alá vonta a legnagyobb független török lapot, a Zamant, és az egyik legnagyobb hírügynökséget, a Cihant. Mindkettő Fethullah Gülen ellenzéki politikus és üzletember tulajdona.