Pusztító hőhullám söpör végig Olaszországon, szerdán tetőzik

Fotó: AFP / FILIPPO MONTEFORTE

-

Az egész országban 40 fok feletti hőmérséklet a jellemző, de gyakran ennél többet is mértek.


Szerdán lesz a csúcspontja annak a hőhullámnak, ami néhány napja érte el Olaszországot, és még további hat napig fog tartani. A délkelet-szardíniai Capo San Lorenzo időjárás-állomása kedden 50 Celsius-fokot mért. Bár ez napfényben mért adat, a hőmérséklet gyakran az árnyékos helyeken is meghaladja a 40 fokot. A 700 méter magasan fekvő L'Aquilában is 38 fok volt.
Az olasz polgári védelem összesen 26 városban rendelt el hőségriadót, köztük Milánóban, Nápolyban, Rómában és Torinóban. Az időseket, a betegeket és a gyerekeket arra kérték, ne menjenek ki az utcára.
A hőhullám mellett szárazság is sújtja Olaszországot: az elmúlt hetekben 76 ezer hektár erdő égett le, ami kétszer annyi, mint az elmúlt évek átlaga. Tizenegy Észak-Olaszországban lévő tó vízszintje kritikusan alacsony.


Az 50 fok még a mediterrán éghajlaton sem fordul elő

Az Olaszországban valaha mért legmagasabb hőmérsékletet 1999 augusztusában regisztrálták. Akkor a szicíliai Catenanuova időjárás-állomása 48,5 Celsius-fokot mért. Ezt az állomást viszont nem hitelesítette az olasz meteorológiai szolgálat, ezért a hivatalos rekord 47 fok, amit a 2007-es nyáron mértek - néhány héttel a magyar abszolút rekord előtt. Utóbbi 41,9 fok, ezt Kiskunhalason mérték. A 2007 június-júliusi hőhullám során sok más magyar és európai rekord is megdőlt. A macedón, a montenegrói, a szerb és a szlovák abszolút hőmérsékleti rekord is ehhez a nyárhoz köthető.
A hétvégén Magyarországot is eléri egy hőhullám, az Időkép szerint nem zárható ki, hogy megdől a tíz évvel ezelőtti kiskunhalasi rekord.