Puszta remény maradhat a nagy magyar fellendülés

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

Egyre több jel utal arra, hogy a gazdaság a negyedik negyedévben az alacsonyabb sebességben ragadhat – állapítja meg az ING elemzője, aki a Leading Hube konjunktúramutató alakulásából vonta le óvatosságra okot adó következtetését.A harmadik negyedévben jócskán elmaradt a magyar gazdaság növekedése a jegybanki várakozástól (3,6% helyett csupán 1,8-2%-kal nőtt a GDP), ezzel nagyjából keresztet is lehet vetni a „3% körüli növekedés” szlogenjére – írja a Portfolio.

Legalábbis a negyedik negyedévben ehhez már olyan élénkülésnek kellene történnie, ami gyakorlatilag lehetetlen. Az idei éves átlagos növekedés inkább 2,1-2,3% körül alakulhat, de ha az utolsó három hónap gyengén alakul, akár ennél is gyengébb lehet a teljesítmény.

A gazdaság a lassulás jeleit mutatja – mondja Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. A némiképp borongósabb gazdasági kilátást elsősorban az ipar ingadozó teljesítményére vezethetjük vissza. Az augusztusban megfigyelt visszapattanás után szeptemberben csökkent az ipari kibocsátás volumene mind havi, mind éves összevetésben. Emellett további aggodalomra ad okot, hogy bár a megrendelések állománya még mindig magasabb, mint egy évvel korábban, az új rendelések állománya apad. Szintén negatív színezetet ad a mutató értelmezésének a bizalmi indexek zsugorodása. A folyamatot az építőipar ellensúlyozza valamelyest, amely az év eleji zuhanása után már elkezdett talpra állni.Mindezek alapján a hó/hó LeadING HUBE nyolchavi mélypontára esett novemberben, folytatva ezzel a korábban megfigyelt csökkenő trendet.

Virovácz a konjunktúramutató gyenge alakulása kapcsán kiemeli, hogy ez egyértelműen növeli azon jelek számát, amelyek abba az irányba mutatnak, hogy negatív kockázatok övezik a negyedik negyedévre vonatkozó 2,9 százalékos GDP-növekedés előrejelzését.

Érdekesség, hogy a mutató alakulásában egyelőre az sem látszik, hogy a jövő év jelentős gyorsulást hozna a magyar gazdaság életébe. Pedig egyelőre ez a várakozás, hiszen a gyors bérkiáramlás, illetve az uniós források felpörgése a fogyasztást és a beruházást is erősíteni fogja 2017-ben.