Puszi-puszi: szent a béke Putyin és Erdoğan közt

Fotó: ANADOLU AGENCY / KAYHAN OZER

-

A szentpétervári találkozón tisztázott mindent: a lelőtt repülőgép kérdésétől kezdve az üdülésen át a befektetésekig.


Nyolc hónappal azután, hogy a török hadsereg a szír-török határon lelőtt egy SU 24-es orosz vadászgépet - és a két ország közti kapcsolatok drasztikusan megromlottak - Szentpétervárban kedd délelőtt asztalhoz ült az orosz és a török államfő.

A találkozót Erdoğan bocsánatkérő levele előzte meg, a lelőtt pilóta családjától is elnézést kért, és kilátásba helyezték a kártérítést.

Az incidens nyomán felfüggesztették a charter járatokat, noha Törökország az orosz turisták egyik legkedveltebb célpontja volt. Most e járatok felújításáról is tárgyaltak, továbbá a török termékek Oroszországba való kiviteléről, török építőipari vállalatok újbóli megjelenéséről, a török gázvezeték projektjéről és egy villamoserőmű építéséről is. Ugyancsak szóba került a terrorelhárítás.


Török, orosz, két jóbarát


Erdoğannak ez volt az első külföldi útja a július 15-i sikertelen katonai puccs óta. A török államfő akkor sérelmezte, hogy egyetlenegy nyugati politikus sem fejezte ki vele szolidaritását és látogatta meg. Putyint viszont most azért méltatta, mert közvetlenül az államcsínykísérlet után felhívta és támogatásáról biztosította őt.

Putyin arról biztosította vendégét, hogy Oroszország mindig is ellenezte az alkotmányellenes fellépést.