Puigdemont és Rajoy is készek lennének tárgyalni

Fotó: Sputnik / Jordy Boixareu

-

A menesztett katalán elnök szerint nem csak Katalónia elszakadásával oldható meg a spanyolországi válság.


"Készen állok, mindig is kész voltam rá, hogy elfogadjam a Spanyolországgal való más kapcsolat realitását (...) Egy másik megoldás még mindig lehetséges" – mondta Carles Puigdemont a Le Soirnak. A volt katalán elnököt arról kérdezték, lehetséges-e a válság megoldásáról másképp, mint a tartomány elszakadásával, és úgy tűnik, engedett korábbi merev függetlenségpárti álláspontjából.

"Egész életemben függetlenségpárti voltam, 30 éven át azért dolgoztam, hogy Katalónia másképp kötődjék Spanyolországhoz" – mondta, de arra nem tért ki, milyen formában képzeli el ezt a kapcsolatot.

"A tárgyalás híve vagyok" – mondta Puidgemont, aki a spanyol kormányfő pártjára, a konzervatívokra hárította a felelősséget a szeparatizmus fokozódása miatt.

Mariano Rajoy miniszterelnök azt mondta: nyitott a tárgyalásra, hogy megoldják a legújabb kori spanyol demokrácia legsúlyosabb politikai válságát. A Handelsblattnak azt mondta: a volt katalán vezetők álláspontja a függetlenségi népszavazásra irányult, és nem adott helyet a vitának.

"Sokan engem okolnak, hogy nem kerestem politikai megoldást. Hosszú ideje politikus vagyok, és nem volt alternatíva" – mondta Rajoy, aki szerint a katalán válság miniszterelnöksége legsúlyosabb problémája. Azt mondta, kompromisszumra törekedett, de a regionális vezetőknek csak egy céljuk volt, a függetlenségi népszavazás.


Kikiáltották, menesztették

A katalán parlament október 27-én kikiáltotta a függetlenséget, Rajoy még aznap menesztette a katalán kormányt, feloszlatta a parlamentet, és december 21-re előrehozott tartományi választásokat írt ki. Puigdemont a kormány négy tagjával Brüsszelbe távozott. A spanyol főügyész lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt kezdeményezett eljárást a volt katalán kormány és parlament elnökségének tagjai ellen. Puigdemont ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.