Puigdemont állítólag Brüsszelbe utazott

Fotó: AFP / JOSEP LAGO

-

Péntek óta nincs hír a Madrid által menesztett katalán elnökről.


Carles Puigdemont leváltott katalán elnök és feloszlatott kormányának néhány tagja állítólag Brüsszelbe utazott. Az El Periódico szerint a katalán politikusok belga vezetőkkel találkoznak, amit Amadeu Altafaj, a katalán kormány brüsszeli külképviseletének szintén menesztett vezetője szervezett meg. A La Vanguardia úgy tudja, a katalán politikusok délután sajtótájékoztatót is tarthatnak a belga fővárosban.

A spanyol sajtó egész nap azt találgatta, hogy hol lehet Puigdemont az első munkanapon azóta, hogy péntek este Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök, a szenátustól kapott felhatalmazás alapján felmentette a katalán kormányt. Puigdemont nem jelent meg pártja, az Európai Katalán Demokrata Párt (PDeCAT) vezető testületének rendkívüli ülésén sem, ahol arról döntöttek, hogy indulnak a december 21-i előrehozott parlamenti választásokon Katalóniában.

Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár vasárnap azt mondta: Belgium valószínűleg politikai menedékjogot adna Puigdemontnak.

A La Libre Belgique szerint a flamand politikus kijelentése ellentétben áll Charles Michel belga kormányfő mérsékelt, a felek között párbeszédet sürgető álláspontjával. A belga média szerint Puigdemont néhány napja elképzelhetőnek nevezte, hogy szükség esetén menedékkérelmet nyújt be valamelyik európai ország nagykövetségén.

A spanyol államügyész lázadás és más bűncselekmények miatt emelne vádat a katalán politikusok ellen.