Puigdemont az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul

Fotó: Sputnik / Jordy Boixareu

-

A leváltott katalán elnök és a feloszlatott katalán parlament elnöke is a bírósághoz fordul jogaik megsértése miatt.


Az Emberei Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordultak a leváltott katalán kormány vezetői. Carles Puigdemont volt elnök, és Carme Forcadell, a parlament volt elnöke szerint nem volt szabályos, hogy a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette a katalán parlament üléseit, amikor kikiáltották a függetlenséget. A vélt szabálysértés miatt keresetet nyújtottak be Madrid ellen.


Milliós büntetés

Az emberi jogi bírósághoz katalán magánszemélyek is fordultak. Az október 1-jei függetlenségi népszavazást segítő bizottság tagjaira 6 ezer eurós (1,86 millió forintos) bírságot szabtak ki fejenként.
Az EJEB közölte, hogy a kereseteket átvették, és közölni fogják Madriddal.
A spanyol állami főügyész lázadás, zendülés és hűtlen kezelés miatt kezdeményezett büntetőeljárást a volt katalán kormány és a katalán parlament elnökségének tagjai ellen, miután a térség vezetése az október eleji, alkotmányellenes népszavazást követően egyoldalúan kinyilvánította Katalónia függetlenségét. A spanyol büntető törvénykönyv a zendülést közrend elleni bűncselekményként nevesíti, szemben a magyarral, amely katonai bűncselekményként tartja számon.