Puhul a Jobbik ajánlata a terrorfenyegetettségről

-

Korábban a parlament négyötödös döntéséhez kötötték volna a terrorvészhelyzet bevezetését, már a kormány is megtehetné ugyanezt. A terrorvészhelyzet alkotmányba foglalásához kétharmados többség kell, a Fidesznek szüksége van két ellenzéki szavazatra is, így most nem mindegy, melyik ellenzékinek, mi a véleménye.


Két héttel ezelőtt a Jobbik szóvivője azt mondta, a párt csak akkor támogatja, hogy az Alaptörvénybe bekerüljön a terrorvészhelyzetre vonatkozó módosítás, ha a vészhelyzetet a csak a parlament négyötöde rendelhetné el, ráadásul nem 60, csak 30 napra. Számos módosító javaslatot juttattak el a honvédelmi tárcához, és mindegyikhez ragaszkodnak.

Mostanra puhult az álláspontjuk: a Jobbik három napra megadná a lehetőséget a kormánynak arra, hogy rendkívüli jogrendet vezessen be terrorveszély esetén, utána azonban ragaszkodik a parlament négyötödös többségű döntéséhez ez ügyben. A szerkesztőségek és az internet korlátozását, jegyrendszer, kitelepítés vagy kijárási tilalom bevezetését nem engednék rendkívüli jogrendben sem.

A kormány az Alaptörvényben önállóan szerepeltetné a terrorvészhelyzet fogalmát, amelyre hivatkozva a kormány lényegében szükségállapotot vezethetne be, parlamenti felhatalmazás nélkül. Erről részletesen itt írtunk.

A Jobbik januári feltételei után Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke ésszerűtlennek nevezte a Jobbik négyötödös ötletét, szerinte az a terroristáknak kedvez. A párt közölte, benyújtják a javaslatot az Országgyűlésnek, az ellenzéki pártok hozzáállását felelőtlennek tartják. Az ellenzék viszont attól tart, a kormány visszaélne a túl nagy felhatalmazással.

Viszont a kormányoldal most tényleg rá van utalva az ellenzékre: Alkotmánymódosításhoz valódi kétharmad kell, ez a kormánynak nincs meg, két ellenzéki szavazatra elengedhetetlenül szükségük van.