Puerto Rico Clintonra szavazott - de a választáson nem vesz részt

Fotó: AFP / TIMOTHY A. CLARY

-

A volt külügyminiszter azt ígérte, átütemezi a sziget óriási adósságállományát. Sanders inkább bizottságot hozott volna létre - nem is kapott sok támogatást.


Több mint hatvan százalékos szavazataránnyal Hillary Clinton nyerte a demokraták előválasztását Puerto Ricóban. A volt külügyminiszter - aki spanyol nyelvű Twitter-üzenetében köszönte meg a támogatást - ezzel közel került ahhoz, hogy hivatalosan is ő legyen az elnökjelölt.

Az Egyesült Államok külbirtokán a választásra jogosultak hatvan delegátusról döntöttek. Hillary Clinton a voksok 61,8 százalékát nyerte el, míg Bernie Sanderst a szavazók 38 százaléka támogatta. Clintonnak - aki az Amerikai Virgin-szigeteken is megnyerte a jelölőgyűlést - már kevesebb mint harminc küldött támogatását kell szerezni a hivatalos jelöltséghez. Ezt kedden meg is szerezheti, mert Kaliforniában és New Jersey-ben a közvélemény-kutatások őt jelzik győztesnek. A demokrata elnökjelöltséghez 2383 küldött támogatása szükséges.

Puerto Ricóban csaknem 3 millió választó regisztrált, és a részvételi arány is nagyon magas volt. A kampányban mind Clinton, mind Sanders a karibi sziget óriási, 73 milliárd dolláros adósságának kezelését ígérte. Sanders bizottság létrehozásával vizsgáltatta volna felül az adósságállományt, Clinton pedig átütemezést ígért arra az esetre, ha ő lenne az Egyesült Államok következő elnöke.

A sziget lakóinak ez volt az utolsó alkalmuk, hogy befolyásolják a Fehér Házért folyó küzdelmet. Bár amerikai állampolgárok, a novemberi választáson mégsem szavazhatnak. Puerto Rico ugyanis nem tagja az uniónak, hanem önálló állam, amely önként társult az Egyesült Államokhoz.