Puccskísérlet Dél-Szudánban több száz halálos áldozattal

Fotó: Europress Fotóügynökség / István Hajdu

Négy-ötszázan haltak meg a hétfőn kirobbant dél-szudáni puccskísérletben, a sebesültek száma elérheti a 800-at.


Michael Makuei dél-szudáni tájékoztatási miniszter korábbi közlése szerint 73 katona halt meg a harcokban, 140-et pedig kórházban ápolnak. A francia ENSZ-nagykövet arról számolt be, hogy már 20 ezer azoknak a civileknek a száma, akik az ENSZ jubai (a dél-szudáni főváros) képviseletére menekültek. A harcokban katonák csoportjai állnak egymással szemben, civilekre nem támadnak. Hétfőn elégedetlen katonák és politikusok egy csoportja a volt alelnök, Riek Machar irányítása alatt megkísérelte megbuktatni a Salva Kiir vezette kormányt. A fegyveres erők tagjai váratlanul megrohamozták az ország legfőbb katonai támaszpontján található fegyverraktárt, de a kormányerők visszaverték a támadást. A kormány közlése szerint kedden a puccskísérlettel kapcsolatban őrizetbe vettek tíz politikust, közöttük Kosti Manibe volt pénzügyminisztert és a júliusban menesztett kormány több más volt miniszterét. Machar viszont szökésben van.Örkény István: Hírek és álhírek (részlet)

FORRADALMI MEGMOZDULÁS PARAGUAYBAN

Asuncionban, az ország fővárosában, a zsoldját keveslő 3. páncélos hadosztály az elnöki palota elé vonult. Rövid lövöldözés után elkergették Lopez Burillót, a jobboldali, amerikabarát, reakciós beállítottságú elnököt, és a haladó gondolkozású Aurelio Lapazt ültették a helyére. Lapunk zártakor a város lakossága fáklyás menettel ünnepli a reakció újabb kudarcát Dél-Amerikában.

ÚJABB FORRADALMI MEGMOZDULÁS PARAGUAYBAN

A zsoldjukat követelő paraguayi légierők egy ejtőernyős zászlóaljat dobtak le az elnöki palota kertjébe. Sikerült is rövid lövöldözés után elkergetni Aurelio Lapaz amerikabarát, jobboldali beállítottságú elnököt, aki alig háromnegyed órát töltött hivatalában. Az új elnök a haladó gondolkozású Lopez Burillo, akinek győzelmét Asuncion lakossága fáklyás menettel ünnepli, mely lapunk zártakor még tart.