Körözik a puccsal gyanúsított Szaakasvilit az ukránok

Fotó: ANADOLU AGENCY / Vladimir Shtanko

-

A volt grúz elnök hívei összetűztek a rendőrökkel és felfeszítették a rabszállítót. Szaakasvili a parlament előtt tüntet, 24 órát kapott, hogy feladja magát.


Körözést adott ki az ukrán főügyészség Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzó, egykori grúz elnök ellen – közölte Andrij Liszenko. A főügyészség sajtótitkára szerint Szaakasvili kedden, az őrizetbe vétele után megszökött a rendőrségi mikrobuszból. Az elfogató parancsot az ügyészség továbbította a rendőrségnek.

Szaakasvilit hívei szabadították ki, és ezután a parlament elé vonultak. Jurij Lucenko főügyész a parlament plenáris ülésén azt mondta: Szaakasvilit – mivel őrizetbe vételekor megszökött – elfogása után előzetesbe helyezi majd a bíróság. Lucenko 24 órát adott neki, hogy feladja magát.

A tüntetőknek az üzente, gondolják át és aszerint cselekedjenek, amit a főügyészség kedden közölt: a lehallgatott telefonbeszélgetések alapján Szaakasvili kijevi utcai megmozdulásait Viktor Janukovics, az Oroszországba menekült volt ukrán elnök környezetéből finanszírozták.

Szaakasvili közölte, hogy egyelőre a tüntetők között marad a kijevi törvényhozás épülete előtt.


Ex-államfő a háztetőn

Szaakasvili lakásán az ukrán titkosszolgálat, az SZBU különleges alakulata is megjelent. Elfogása előtt Szaakasvili felmászott a nyolcszintes ház tetejére, és azzal fenyegetőzött, hogy leugrik. A politikust csak nehezen, némi dulakodás után tudták betuszkolni a rendőrségi kisbuszba, miközben több száz feldühödött híve útját állta a járműnek, és több ablakát kövekkel be is zúzták.

A mikrobusz megpróbált kitörni a tiltakozók blokádjából, de csupán néhány métert tudott megtenni, amikor a tüntetők rárontottak. Az ajtaját feltörték, és kiszabadították a volt kormányzót. Szaakasvili támogatói gyűrűjében ment a parlament felé.Azt még pontosan nem tudni, hányan sebesültek meg Szaakasvili támogatói és a rendőrök összecsapásában. Eddig öt tiltakozót vettek őrizetbe, a helyszínre kivonult a nemzeti gárda is. Szaakasvili egyik híve tiltakozásul benzinnel leöntötte és fel akarta gyújtani magát.

A tiltakozók össze is csaptak a rendfenntartókkal, helyszíni jelentések szerint a dulakodás közben mindkét oldal könnygázsprayjel fújta egymást.Az incidens azzal kezdődött, hogy a volt elnök kijevi lakásán házkutatást tartottak. Szaakasvilinek a Majdan, azaz a Függetlenség terének közvetlen közelében van lakása.

Az ukránok bűnszervezettel való együttműködéssel gyanúsítják a politikust, és szerintük az elmúlt hetek kijevi tüntetéseit a leváltott oroszbarát vezetés köréből finanszírozták. Szaakasvili a tetőn állva azt kiabálta, hogy a jelenlegi kijevi vezetés alkudott meg Moszkvával, és az egész mögött Vlagyimir Putyin áll.Lucenko főügyész szerint hivatalának bizonyítékai vannak arra, hogy Szerhij Kurcsenko, Janukovics oligarchája pénzelte Szaakasvili tiltakozó megmozdulásait. A főügyész szerint Szaakasvili és bukott Moszkva-barát ukrán vezetés erőszakos hatalomátvételre készültek. A főügyészség nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amelyen állítólag Kurcsenko és Szaakasvili megbízottjai egyeztetnek az akciók részleteiről és azok finanszírozásáról. Kurcsenko jelenleg állítólag szintén Oroszországban rejtőzködik.


Hontalanként tért vissza

Petro Porosenko július végén fosztotta meg Szaakasvilit ukrán állampolgárságától, pedig 2015 májusában az ukrán elnök tette meg Odessza megye kormányzójává. Később azonban megromlott a viszonyuk, főként azért, mert a Szaakasvili többször korrupcióval vádolta a kijevi vezetést.

Szaakasvili akkor lett ukrán állampolgár, amikor kinevezték kormányzóvá. Akkor le kellett mondani grúz állampolgárságáról – elvileg nem eshetett nehezére, mert nem tervezte, hogy visszatér. Elnöksége után ugyanis Tbilisziben is eljárást indítottak ellene, és jelenleg is körözik. Szaakasvili 2004 és 2013 között volt államfő.

Ukrán állampolgársága elvesztésével Szaakasvili hontalan lett, és elhagyta Ukrajnát. Szeptember 10-én azonban visszatért, méghozzá úgy, hogy híveitől körülvéve, hivatalos iratok nélkül begyalogolt Ukrajnába Lengyelországból. Azóta több demonstrációt szervezett az Ukrajnában alapított pártjával, az Új Erők Mozgalmával. Vasárnap azt követelte, hogy a parlament még a héten hozzon törvényt az államfő elleni alkotmányos vád, az ún. impeachment rendjéről.


Moszkvai gúny

Szaakasvili kijelentéseit a Kreml nem kívánja kommentálni – mondta Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője. "Kijev ismét meglep, és Szaakasvili is ismét meglep bennünket. A nyakkendőevéstől a tetőre való felmászásig meghatározott utat tett meg ő a politikában, és ez az út tövises volt. Nehéz a helyzete" – mondta Peszkov.

"Nem szoktunk hozzá, hogy tetőn ülő emberek szavaira reagáljunk."

Peszkov a 2008-ban, az orosz-grúz háború idején készült videofelvételre utalt, amelyen Szaakasvili telefonhívás közben, feltehetően kapcsolásra várva, a nyakkendőjét rágta. Moszkva a volt grúz elnököt teszik felelőssé a háborúért, mert erővel megpróbálta visszafoglalni Grúzia szakadár területét, Dél-Oszétiát.

"Emiatt fájjon Ukrajna feje, ilyet az ember még az ellenségének sem kíván" – válaszolta Peszkov arra a kérdésre, hogy Moszkva megpróbál-e valaki pártjára állni Porosenko és Szaakasvili vitájában.


A Majdanra hívta

Szaakasvili arra szólította fel a kijevieket, hogy gyülekezzenek a Majdanon és "békés demonstrációval szabaduljanak meg" Petro Porosenko ukrán elnöktől és környezetétől, a Kremlhez közel álló Viktor Medvedcsuktól, Rinat Ahmetov donyecki üzletembertől és minden más oroszbarát oligarchától.

Arszen Avakov belügyminiszter a Twitteren arra szólította fel a volt odesszai kormányzót, hogy engedelmeskedjen a törvénynek, válaszoljon az ellen felhozott vádakra, és ne provokáljon összetűzést és vérontást.