Törökországi puccs - nem tudni, kinél van a hatalom

Fotó: AFP / YASIN AKGUL

-

A török hadsereg közleményben bejelentette, hogy a hadsereg átvette a hatalmat. A fővárosban erős robbanás hallatszott, több kormányzati épületet ostromolnak a puccsisták. Több magas rangú katonát túszul ejtettek. A kormány szerint hamarosan leverik a zendülést.


A török hadsereg közleményt adott ki péntek este, amelyben bejelentette, hogy átvette a hatalmat „a demokratikus rend megőrzésének és az emberi jogok védelmének érdekében.”

A hadsereg behatolt az állami tévé épületébe Ankarában, és lezárta az isztambuli repülőteret, felfüggesztették az összes járatot – jelentették a nemzetközi tájékoztatási eszközök.

Az NTV török hírtelevízió jelentése szerint mindkét isztambuli hidat lezárták a forgalom előtt. A világhálón közzétett felvételek arról tanúskodnak, hogy katonák és katonai teherautók zárták le a Boszporusz-híd egyik felhajtóját.



A puccsisták kijárási tilalmat és katonai igazgatást vezettek be, az ankarai főparancsnokságon pedig túszokat is ejtettek. Köztük van a vezérkari főnök is - jelentette a CNN Türk. A kormányközeli Anatolia hírügynökség szerint a vezérkari főnököt, Hulusi Akar tábornokot túszként tartja fogva a katonák egy csoportja, amely "felkelést kísérelt meg".

A puccsisták nyilatkozata szerint a jövőben fenn akarják tartani az ország eddig érvényben lévő külkapcsolatait. Az üzenet hitelességét egyelőre nem lehet megállapítani.


Túszejtés és lövöldözés

Szemtanúk arról számoltak be, hogy Ankarában fegyverropogást lehetett hallani, valamint katonai gépek és helikopterek szálltak el a főváros felett.

Az orosz RIA Novosztyi szerint egy helikopter tüzet nyitott a török hírszerzés épületére Ankarában.

Túszokat ejtettek a török katonai főhadiszálláson Ankarában a CNN Türk tévé szerint, köztük van a vezérkari főnök is. Az isztambuli rendőrparancsnokságon fegyverropogásról számolt be a török NTV tévécsatorna riportere.

Tankokról sugárzott felvételt a török NTV hírtelevízió, amint a páncélosok az isztambuli Atatürk nemzetközi repülőtér felé közelítenek – jelentette a Reuters.

Ankarában állítólag heves harcok folynak, több kormányzati épületet ostromolnak a puccsisták.


Túszok is vannak


A kormány is mozgósít

Binali Yildirim kormányfő viszont azt közölte péntek este, hogy a hadsereg egy frakciója valóban katonai puccskísérletet hajtott végre, de a demokrácia győzedelmeskedni fog. A miniszterelnök bejelentette: mozgósították a biztonsági erőket, hogy „megtegyék azt, ami szükséges”.

Az NTV török hírtelevízió által sugárzott beszédében leszögezte: a parancsnoki láncon kívül hajtották végre a törvényellenes akciót. Yildirim szerint „a nép által megválasztott kormány hivatalban marad. Ez a kormány akkor távozik, amikor az emberek így döntenek.”

A hatalom az államfő és a kormány kezében maradt - mondta egy elnökségi forrás. Recep Tayyip Erdogan államfő biztonságban van. Az elnök szerint ez csak egy kisebbség felkelése, és az államcsíny sikertelen lesz. Az elnök felszólította a híveit, hogy menjenek az utcákra és védjék meg a demokráciát.

Erdogan a CNN török adásában beszélt, a tévé munkatársai mobiltelefonon érték el. Közölte, hogy félbeszakította az üdülését, és elindult a fővárosba.


Megjelentek Erdogan hívei

Ankarában erős robbanás hallatszott. Az Anadolu hírügynökség szerint katonai helikopterek az elnöki palotát lövik. Meg nem erősített hírek szerint a különleges rendőri erők 17 tagját ölte meg a lázadók légicsapása.

A Youtube, a Twitter és Facebook azóta elérhetetlen Törökországban, hogy bejelentették a katonai hatalomátvételt. Ugyanakkor a kormányfő még zavartalanul posztol a Twitteren, és nemcsak neki sikerül megkerülni a zárlatot. Törökországban a kormány évek óta időnként blokkolja a közösségi médiát és a videómegosztókat.

Az isztambuli Taksim téren heves harcok robbantak ki a rohamrendőrök és a puccsiták között. A BBC szerint a téren megjelentek Erdogan hívei is. Lövöldözést jelentettek az isztambuli repülőtérről is, a parlament épületét pedig harckocsik vették körül. Egy kormánypárti képviselő szerint a kormány hívei is az épületnél gyülekeznek.

Isztambulban a katonák rálőttek azokra a civilekre, akik megpróbáltak átkelni a Boszporuszon átívelő hídon. Többen megsebesültek a lövöldözésben.

Az Erdogan első számú ellenfelének tartott Fethullah Gülen emigrációban élő hitszónokhoz hű katonák hajtották végre a puccskísérletet - közölte a török igazságügyi miniszter. Erdogan azzal vádolja a Gülen Hizmet (Szolgálat) nevű hálózatát, hogy beszivárog a török igazságszolgáltatás és a biztonsági erők soraiba, és "párhuzamos államot" épít ki a hivatalos állami vezetés megdöntésére.

Gülen környezetében a feltételezést nagyon felelőtlennek nevezték. Aggódnak az emberek biztonságáért Törökországban, és Gülen hitszónok elítél mindennemű katonai beavatkozást a belpolitikába.


Kicsoda Gülen? És mi a Hizmet?

Támogatói szerint a Hizmet mérsékelt, jóindulatú mozgalom, az Iszlám modern arca. Bírálói azonban kétségbe vonják Gülen indítékait. Erdogan régóta üldözi Gülen mozgalmát, bezáratta például a Hizmet iskoláinak hálózatát, követőit pedig letartóztatta.

A Hizmet Törökországon kívül is aktív és befolyásos, világszerte médiát és intézetek tart fenn még olyan helyeken is, mint Kenya vagy Kazahsztán. Több millió követője van, és dollármilliárdok felett rendelkezik - hívei ugyanis jövedelmük 5-20 százalékát adományozzák a mozgalomnak. A Hizmetet a 75 éves Gülen amerikai száműzetésből irányítja.

Bár a Hizmetnek nincs formális struktúrája, látható szervezete és hivatalos tagsága, egyes becslések szerint ez lehet a világ legnagyobb muzulmán hálózata. A hitszónok Gülen toleráns Iszlámot hirdet, és a mozgalom számára fontos a jótékonykodás, a kemény munka és az oktatás.

Feltételezik, hogy Gülennek milliónyi híve van Törökországban, és a kormány szerint megpróbálnak beszivárogni a fontos intézményekbe, a hadseregbe, a rendőrségbe, a bírói karba és a kormánypártba.


Zuhan a líra

Washington ellenzi a puccsot: Barack Obama elnök a demokratikusan megválasztott török kormány támogatására szólított. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár nyugalomra szólított. Mohammad Javad Zarif iráni külügyminiszter mély aggodalmát fejezte ki a török krízis miatt. Szerinte a stabilitás, a demokrácia és a biztonság Törökországban mindenekelőtt való. Boris Johnson brit külügyminiszter is aggodalmát fejezte ki. A londoni külügyminisztérium azt tanácsolja az állampolgárainak, hogy egyelőre kerüljék a nyilvános helyeket Törökországban.

Vlagyimir Putyint folyamatosan tájékoztatják a fejleményekről. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint a törökországi események túl gyorsan változnak ahhoz, hogy pontosan tudni lehessen, mi történik, de Oroszországot aggasztja a helyzet, és szeretné Törökországba a stabilitást és rendet visszatérni látni, valamint azt, hogy a kimenetel jogszerű legyen.

Görögország készültségbe helyezte rendőrségét a török határon.

A török líra háromhetes mélypontra zuhant, a dollárral szemben 5 százalékkal gyengült. Az emberek sorban állnak az ATM-eknél, hogy készpénzt vegyenek ki a bankokból.


Lelőtt helikopter

Ankara felett egy harci repülő lelőtte a puccsisták egyik helikopterét. A miniszterelnök szerint az államcsíny több vezetőjét őrizetbe vették. A török média szerint egy tábornokot és három alacsonyabb rangú katonát az isztambuli Atatürk repülőtér közelében fogták el. Négy puccsistát, köztük egy tisztet a TRT televíziónál "semlegesítettek".

Yildirim szerint minden lázadót szigorúan megbüntetnek. A miniszterelnök szerint a zendülő katonák hazaárulók, és a puccsot szervező "bandák, törvénytelen csoportok" terrorcselekményt követtek el.

A török hadsereg vezetése parancsot adott minden katonának, hogy térjen vissza a támaszpontjára. Yildirim megismételte, hogy a török kormány a helyén van.

Helyi források szerint a kormányhoz hű erők visszafoglalták az állami tévét. A hírszerzés vezetője szerint a puccskisérletet gyakorlatilag leverték. A különleges erők parancsnoka is úgy véli, hogy a zendülők elbuknak. Az azonban továbbra sem világos, kinek a kezében van a hatalom Törökországban.



Itt élőben követheti a törökországi eseményeket: