Publicus: visszaerősödött a Fidesz, mélyponton a Jobbik

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

-

A kormánypárt támogatottsága újra a tavaly októberi szinten van, a Jobbik viszont a választások óta a legrosszabb eredményt mutatja. Az MSZP, a DK és az LMP nem tudott érdemben növekedni, a kisebb pártok már nem is látszanak.


Nyár óta négy százalékponttal növelte támogatottságát a Fidesz, míg a Jobbik két százalékpontot rontott – derül ki a Publicus Intézetnek a Vasárnapi Hírek megbízásából, november 10. és 14. között készített közvélemény-kutatásból. Az elmúlt hónapok után a bizonytalanok arányának csökkenése megállt, és erre a hónapra kis elmozdulás figyelhető meg a mélypontról.

A Fidesz támogatóinak aránya az összes megkérdezett körében 25 százalék. A párt az elmúlt négy hónapban folyamatosan, havi egy-egy százalékpontot növekedett az nyári mélypontról és kitört a 21-23 százalékos sávból ahol több mint fél évig stagnált. A kormánypárt erre a hónapra a 2014 októberben óta elvesztett szavazóinak mintegy 35-40 százalékát szerezte vissza.

Az MSZP szavazóinak aránya változatlan, továbbra is 11 százalékon áll a teljes népesség körében. A párt a menekültügy sűrűjében szerzett körülbelül százezer szavazóját képes megtartani, de a választások óta képtelen kitörni a 10-12 százalékos sávból. Mindazonáltal, az MSZP támogatói továbbra is nagy arányban mennének el szavazni.

A Jobbik támogatóinak aránya egy százalékpontot csökkent, 12 százalékkal a választások utáni mélypontra jutott. A párt tavaszi csúcspontjáról folyamatosan vesztette támogatóit, majd nyárra elérte akkori mélypontját. A mostani csökkenéssel együtt, összesen körülbelül 300 ezer szavazót vesztett a Jobbik, ezzel mostanra mindössze egy százalékponttal van az MSZP előtt.

A többi párt megítélése érdemben nem változott. Az LMP továbbra is 3 százalékon áll, érdemi változás a választások óta ebben nem volt. A DK nem tudta megtartani a múlt hónapban szerzett egy százalékpontnyi szavazóit, és újból 3 százalékon áll. Az Együtt, a PM és a MLP ebben a hónapban sem elérte el az 1 százalékos küszöböt.