Publicus Intézet: decemberre befagyott a pártok támogatottsága

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

A Fidesz támogatottsága stabil, a Jobbik nem tudott elmozdulni az utóbbi hónapok mélypontjáról, az MSZP továbbra is 10 százalékon.


A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, december 2. és 5. között, 1000 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát. Az elmúlt hónapok lassú változásai után befagyni látszik a pártok támogatottsága – írták közleményükben. A Fidesz több hónapnyi növekedés után ebben a hónapban stagnálásba váltott, és nem nőtt tovább. Mindemellett a a Jobbik szavazók számának csökkenése is megállt, és a párt támogatottsága továbbra is mélyponton van.

A Fidesz támogatóinak aránya a múlt hónapi méréshez képest változatlan, továbbra is 25 százalék. A párt az elmúlt négy hónapban folyamatosan havi egy-egy százalékpontot növekedett a nyári mélypontról, és a korábban elvesztett szavazóinak kb. 35-40 százalékát szerezte vissza – ez a növekedés torpant most meg. A Fidesz-szavazók lelkesedése is némileg csökkent, „most vasárnap” 69 százalékuk menne el szavazni.Az MSZP szavazóinak aránya – az elmúlt hónapban egy százalékpontot csökkenve – 10 százalék. A pártot az elmúlt három hónapban 11 százalékon mérte az intézet, és ez a változás is hibahatáron belüli. Az MSZP a választások óta folyamatosan a 10-12 százalékos sávban mozog, és szavazói továbbra is a legaktívabbak, 78 százalékunk elmenne szavazni.

A Jobbik támogatóinak aránya változatlan maradt, 12 százalék. A párt szavazóinak aránya a múlt hónapban csökkent a választások utáni mélypontjára, ezzel kb. 300 000 szavazót vesztve a választások utáni csúcspontjáról. Továbbra is a Jobbik szavazói a legkevésbé lelkesek, mindössze 60 százalékuk menne el szavazni.A többi párt megítélése érdemben nem változott. Az LMP továbbra is 3 százalékon áll, érdemi változás a választások óta ebben nem volt. A DK tábora, egy százalékpontot növekedve, 4 százalék. Az Együtt, a PM és a MLP ebben a hónapban sem elérte el az egyszázalékos küszöböt.

Az év végére az elmúlt hónapok trendjei tehát megszilárdultak, a bizonytalanok csökkenése is megállt, arányuk változatlanul 44 százalék. A Fidesz növekedése megtorpanni látszik, az MSZP továbbra is a 10-12 százalékos sávon belül mozog, és a Jobbik lassú eróziója kétségtelenné vált azzal, hogy a párt a múlt hónapban elért mélypontján maradt.