Publicus: erősödő Fidesz, mélyponton a Jobbik

-

Fél éve kiegyenlített küzdelem zajlik a második helyért: a szocialisták most is leheletnyivel megelőzik a Jobbikot. A Publicus Intézet közzétette közvélemény-kutatásának eredményeit.


Az országban zajló folyamatokkal némileg elégedettebbek a megkérdezettek, és ez kihat a Fidesz támogatottságára is. A múlt hónapban mért mélypontról elmozdulva a párt szavazóinak száma egy százalékpontot növekedett, és így a támogatottsága 23 százalék. Ráadásul a Fidesz támogatói az utóbbi hónapban aktívabbak is lettek.

Ez elmúlt fél évben kiegyenlített küzdelem zajlik a második helyért, ahol az MSZP hibahatáron belül, de folyamatosan leheletnyivel megelőzi a Jobbikot. A bizonytalanok aránya így újabb egy százalékpontot növekedve, már 46 százalék.

Az MSZP támogatottsága továbbra is 12 százalék. A párt szavazóinak aktivitása viszont most csökkent, és idén most először nem ők a legaktívabbak. Az MSZP továbbra is hibahatáron belül maradva, de megelőzi a Jobbikot - írja a Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából készített közvélemény-kutatásában.

A Jobbik támogatóinak száma, 1 százalékpontot csökkenve, visszacsúszott a korábban mért mélypontjára, 11 százalékra. A párt tisztújítása körüli események tehát érdemben nem voltak hatással a támogatottságára.

A többi párt megítélése lényegében nem változott. Az LMP a múlt hónapokhoz hasonlóan 3 százalékon áll, a párt vezetőjének bejelentett távozása nem bizonytalanította el a híveket. A DK támogatóinak száma nem változott, és továbbra is 3 százalék. Az Együtt támogatóinak az aránya ebben a hónapban sem érte el az egy százalékot, miként a PM és az MLP hívei sem.