Publicus: a többség nem építene kerítést a szerb határra

Fotó: AFP / DIMITAR DILKOFF

-

A Fidesz szavazók körében hatásos volt a kormány bevándorlás-ellenes kampánya, de a többség nem nagyon hisz a kerítés hatékonyságában. A friss felmérés szerint társadalom a menekültügyben is kettészakadt.


Két hónap alatt nagy változások következtek be a bevándorlás vagy menekültügy megítélésében – derül ki a Publicus Intézet által a Vasárnapi Hírek megbízásából készített közvélemény-kutatásából. A friss felmérés szerint ugyanis a megkérdezettek 44 százaléka menekültek megjelenését tartja nagyobb problémának, és csak 42 százalék a magyarok kivándorlását. Májusban még fordított volt az arány: 57:23 arányban a kivándorlást gondolták komolyabb gondnak.

„Mivel az objektív helyzet az elmúlt két hónapban egyik ügy esetében sem változott érdemben, itt valójában az emberek szubjektív problémaérzékelése változott meg” – írja elemzésében a Publicus Intézet, amely szerint felfoghatjuk úgy is, hogy az adatokból a kormányzati kampány eredményét követhetjük nyomon. A kampány különösen a fideszes szavazókra volt hatással: 72 százalékuk a menekültek megjelenését tartja nagyobb problémának, pedig májusban még ebben a körben is a kivándorlást nevezték meg többen.

A megkérdezettek kétharmada (67 százalék) ugyanakkor alkalmatlannak gondolja a szerb-magyar határra tervezett kerítést arra, hogy betöltse funkcióját, és megállítsa a menekülteket. A megkérdezettek alig negyede (23 százalék) gondolja azt, hogy a kerítés valamennyire alkalmas lesz arra, hogy ellássa legfontosabb feladatát. Ebben a kérdésben csupán a Fidesz szavazók gondolkodnak másként: ők elenyésző mértékben, de inkább alkalmasnak látják a kerítést arra, hogy megállítsa a menekülteket.

Ha eldöntendő kérdésként tették fel, hogy épüljön-e kerítés a szerb határra, a válaszadók több mint fele (56 százaléka) nemet mondott, és csak harmada (34 százaléka) van azon az állásponton, hogy inkább épüljön fel. A felmérés szerint ugyanakkor a menekültügy megítélésében a társadalom két részre szakadt: azonosítható egy menekültellenes és egy menekültekkel szolidáris csoport. Ezen csoportok közel azonos méretűek, bár – írja a Publicus Intézet – némileg többen vannak, akik szolidárisak.