Pszichológusok segítik feldolgozni a rendőröknek a menekültek halálát

Fotó: MTI/EPA / Hans Punz

-

A teherautóban megfulladt menekültek halálához hasonló súlyú eset még nem történt Ausztriában, így az ügyön dolgozó rendőrök nehezen birkóznak meg vele. Az áldozatok hozzátartozóinak forródrótot hoztak létre.


Az osztrák A4-es autópályán csütörtökön felfedezett teherautóban megfulladt halottak azonosítása nehéz feladat elé állította az orvosszakértőket. Munkájukat a menekülteknél talált iratok sem segítették, hiszen ilyenkor azzal is számolnak, hogy valakinél nem eredeti papírokat találnak. Az azonosításhoz szükséges vizsgálatot fogmintából, DNS-ből, esetleg tetoválásból vagy egyéb testi hegekből végzik.

A raktérben egy szíriai úti okmányt találtak az osztrák rendőrök, ezért feltételezik, hogy a menekültek Szíriából érkeztek. Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományi rendőrfőnök tájékoztatása szerint az sem kizárt, hogy afgán állampolgárok is vannak köztük, az azonban biztos, hogy a menekültek nem Afrikából indultak útnak. Doskozil szerint nem meglepő, hogy csak egyetlen hivatalos okmányt találtak, hiszen a migránsok nagy része nem visz magával utazási dokumentumot. A rendőrfőnök tájékoztatása szerint a menekülteknél táskák és mobiltelefonok is voltak, ezek tartalmát még vizsgálják. A migránsoknál nem volt pulóver, a hűtőautó klíma funkciója feltehetően nem működött.

A menekültek halálát valószínűleg fulladás okozta. A rendőrparancsnak elmondta: egyelőre a vizsgálatok még tartanak, ezért nem tudnak biztosat mondani arról, hogy a menekülteknél mikor állt be a halál, az autó indulásakor is voltak-e már halottak az utasok között. A tartományi rendőrfőnök megköszönte a magyar rendőrök munkáját, és arról beszélt, hogy csütörtökön már a délután folyamán kaptak támogatást a magyar fél részéről, rögtön több kollégát is küldtek az osztrák nyomozás segítésére, ezért a letartóztatások ennek a közös munkának is köszönhetők.

Csütörtökön este húsz rendőr tartózkodott a helyszínen, jelenleg hat nyomozó csoport dolgozik az ügy feltárásán. A következő napokban a burgenlandi rendőrség munkáját a magyarokon kívül a stájerországi és a karintiai kollégák is segítik majd. Doskozil arról is beszélt, hogy a bűntény felderítésében közvetlenül részt vevő munkatársaknak pszichológiai segítséget is biztosítottak a megrázó bűneset feldolgozásához. Elmondása szerint ehhez hasonló súlyú eset még nem történt sem a tartományban, sem Ausztriában.

Az áldozatok hozzátartozóinak forródrótot hoztak létre. Doskozil azt mondta, már most számos aggódó e-mail és telefonhívás érkezett, többen hozzátartozóikat keresték.

A járművet valószínűleg egy libanoni származású bolgár állampolgár vezette, minden bizonnyal felváltva egy másik társával. A másik két gyanúsított bolgár, illetve magyar okmányokkal rendelkezik. Az autó nem volt lopott. A nyomozók abból indulnak ki, hogy egy bolgár–magyar csempészbandáról van szó. A járművet vezető férfi nem feltétlenül tudta, hogy mi zajlik a raktérben, azonban valószínűsíthetően valamikor mégis tudomást szerzett a történtekről, különben nem hagyta volna el az autót.

Legális európai menekültútvonalat és közös uniós megoldást szorgalmazott, valamint zéró toleranciát sürgetett az embercsempészekkel szemben az osztrák belügyminiszter a Kismartonban (Eisenstadt) tartott sajtótájékoztatón pénteken. Johanna Mikl-Leitner hangsúlyozta: nem a határellenőrzés szigorítására van szükség, hanem az unió külső határainak biztosítására. A miniszter egyúttal köszönetet mondott a tartományi hatóságoknak és a magyar rendőrségnek a teherautó csomagterében talált 71 halott bevándorló tragédiájának ügyében végzett hatékony munkáért. A következő sajtótájékoztatót várhatóan a jövő hét elején tartják.