Pszichológusok küldik halálba az ukrán gyerekeket a rendőrök szerint

Fotó: VS.hu/Ferenci Péter

-

Az ukrán kiberrendőrök szerint repülő bálnák jelzik azokat az oldalakat, amelyeken a fiatalokat öngyilkosságra buzdítják. Ez 2017 eddigi legfurcsább híre.


Internetes oldalakon biztatják öngyilkosságra az ukrán gyerekeket. A jelenség olyan méreteket öltött, hogy a rendőrség kiberosztálya figyelmeztette a szülőket a veszélyre. A rendőrség szerint nemrég lelepleztek egy ilyen hálózatot.

Az ukrán kiberrendőrség szerint szakképzett pszichológusok dolgoznak az efféle oldalakon, amelyeknek általában repülő bálnák a szimbólumai. Az ilyen közösségeknek ugyanis a bálna a szabadság jelképe, másrészt a tengeri emlősök gyakran követnek el öngyilkosságot azzal, hogy időnként szándékosan partra vetik magukat.


Eleinte tesztelik

A weboldalra bejelentkező tiniket előbb kérdésekkel tesztelik, hogy kiderítsék, valóban vannak-e öngyilkossági hajlamaik. Azután számos feladatot adnak nekik, amelyek mindegyikével valamilyen kárt kell tenniük magukban vagy fájdalmat okozniuk maguknak.

A végső szakaszban, amikor megbizonyosodtak arról, hogy a gyerek készen áll az öngyilkosságra, egy személyes, zenei aláfestésű magánüzenetet küldenek neki. Ebben felsorolják minden problémáját, amelyet korábban feltárt előttük, majd közlik a tinivel, hogy mindezekre egyetlen megoldás van: az öngyilkosság. Arról nem szólnak a hírek, hogy minderre mi készteti az oldalak működtetőit.


A halálba ugrott

Donyeck megye déli részén, Mariupolban a közelmúltban egy 13 éves lány levetette magát a tizenharmadik emeletről. A rendőrség először öngyilkosságnak könyvelte el az esetet, de a lány barátai szerint az áldozat kapcsolatban állt egy internetes oldallal, és a halálugrást ott kapta „feladatként kapcsolattartóitól”. Ezután már a szándékos emberölés irányába is nyomoznak.

Az ukrán kiberrendőrség – amellett, hogy lehetőség szerint ellenőrizzék, milyen oldalakat látogat gyermekük – elsősorban arra figyelmeztette a szülőket: ellenőrizzék, nincsenek-e vágások, gyanús sebhelyek csemetéjük kezén. Ha pedig bálnarajzot – főként éles tárggyal a bőrbe karcolva – találnak a gyereken, azonnal forduljanak a hatóságokhoz.


Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja a mobilról is ingyenes 116 123 lelkielsősegély-számot!