Pszichológiai teszt nélkül repülhetnek a magyar pilóták

Fotó: AFP / ERIC CABANIS

-

A pilóták pszichológiai ellenőrzését csak különleges esetben és külön indokkal végezhetik, az alkalmassági vizsgálatokon csak azt ellenőrzik, egészségileg rendben vannak-e.


Az alkalmassági vizsgálatokon csak érintőlegesen térnek ki a pilóták lelkiállapotára, és a legújabb szabályozás szerint az engedély megszerzésekor sem végeznek pszichológiai tesztet a jelentkezőkön – írja a Blikk. Bár egy utasszállítóra érvényes engedéllyel rendelkező pilótának évente vagy 40 év felett félévente kötelező megújítania az egészségügyi alkalmasságát, olyankor csak azt ellenőrzik, egészségileg rendben van-e – mondta a lapnak egy neve elhallgatását kérő aktív pilóta. Ez gyakorlatilag egy általános egészségügyi állapotfelmérés: labor, vérvizsgálat, hallás-, látásvizsgálat, vérnyomásmérés. A repülőorvos csak azt kérdezi meg, történt-e változás az életkörülményekben. Azaz a pilóta lelkiismeretére van bízva, hogy elmondja vagy eltitkolja-e az igazságot – írja a Blikk.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) tájékoztatása szerint a pilóták pszichológiai ellenőrzését csak különleges esetben és külön indokkal végezhetik. Amint az NKH a lappal közölte, a hazai, repülésre vonatkozó biztonsági szabályokat európai szinten határozzák meg. A Germanwings katasztrófája után nem vezettek be általános szigorítást.

Ami a két legnagyobb, magyar utasokat szállító légitársaságot – a Wizzairt és a Travel Service-t – illeti, ők bevezették, hogy kötelező lesz mindig két főnek tartózkodni a pilótafülkében.

Hardy Mihály, a Liszt Ferenc reptér kommunikációs vezetője a Blikknek azt mondta: míg anno létezett állandó alkohol- és drogteszt a pilótáknál és a légiutas-kísérőknél, ez mára megszűnt.