Pszichiátriára küldi az ellenzéket a krími orosz hatóság

Forrás: Europress/AFP/Dimitar Dilkoff

-

A tatárok egyik vezetőjét egy hónap után engedték ki. Az eljárás a szovjet időket idézi.


Közel egy hónapig tartó, kötelező kivizsgálás után kiengedték a pszichiátriáról Ilmi Umerovot a Krímben. A tatár vezetőt az Ukrajnától elcsatolt félsziget orosz hatóságai utalták be. Umerov a krími tatárok képviselete, a medzslisz elnökhelyettese. Áprilisban szélsőséges szervezetté nyilvánították és betiltották a medzslisz, mert a krími ügyészség szerint „destruktív" és „ellenségeskedést szító" tevékenységet fejtett ki.

Bár a politikust Szimferopolban kiengedték a pszichiátriáról, az ellene korábban indított eljárás még tart - mondta Umerov ügyvédje, Mark Fejgin. A tatár politikus ellen azzal a gyanúval indítottak eljárást, hogy tevékenységével és kijelentéseivel aláássa Oroszország területi egységét. Ha bűnösnek találják, akár öt év szabadságvesztésre is ítélhetik.


Szovjet praktika, mai elnyomás

Nariman Dzselalov, a medzslisz másik elnökhelyettese szerint az orvosok megállapították, hogy Umerovnak nincsenek pszichológiai problémái. Jogvédő szervezetek szerint az orosz hatóságok visszatérnek a szovjet időkben használt eljáráshoz: a másként gondolkodóknál, ellenzékieknél gyakran elmebetegséget állapítottak meg.

Kijev és jogvédő szervezetek szerint a Krím elcsatolása óta nemzeti hovatartozásuk miatt rendszeres nyomást gyakorolnak az ukrán és a krími lakosokra. A tatárok nagy része határozottan elutasítja a hatalomváltást a félszigeten, Kijevbe menekült képviselőik egy része a Krím visszaszerzését sürgeti, többen kulcsszerepet játszottak az Ukrajna és a Krím közötti áramvezeték elvágásában 2015-ben.