"Pszichiáterhez küldeném, aki a kultúráját félti a menekültektől"

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

Szokatlanul szókimondó diplomatákat hallhatott a közönség a Corvinus Egyetemen a menekültkrízisről. Az is kiderült, miért kellett a magyar kormány államtitkára szerint is „menekültellenesnek, akár xenofóbnak is tekinthető” plakátkampány.


Milyen hatással van a menekültkrízis a Visegrádi Együttműködésre? Milyen közös megoldási lehetőségek merülhetnek fel? Többet fognak-e költeni a V4-ek a kibocsátó országok támogatására? – erről beszélgettek az érintett diplomaták és egy magyar politikus kedden este a Corvinus Egyetemen.

Az intézmény hallgatói által alapított Nemzetközi Kör a Budapestre akkreditált szlovák, lengyel és cseh nagykövetet, valamint a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkárát ültette egy asztalhoz.


Mit tenne Yossarian?

Nagy Dénes András moderátor kérdésére Juraj Chmiel cseh nagykövet azt mondta, a menekültválság ma egy 22-es csapdája az EU számára, és aki ezt egy lépésben meg tudná oldani, az Nobel-díjat érdemelne. Szerinte az elmúlt hetek egyik eredménye az, hogy végre már nem félmegoldásokról vitáznak az unió vezetői (ezen a résztvevők egyértelműen a kvótarendszert értették, amit a V4-ek egységesen elutasítottak korábban, végül a múlt heti uniós csúcs megszavazta), hanem kimondták, első lépésben az EU külső határainak megfelelő védelme elengedhetetlen. „Csehország nem boldog a kerítéstől, de elfogadja, hogy ez egy eszköz a magyar, és a közös uniós határ megvédésére” – mondta Juraj Chmiel.


Az egész uniót megrázta a válság


Roland Kowalski lengyel nagykövet arról beszélt, a lengyelek a világ egyik legnagyobb migráns közösségét alkotják, így részükről mindig is alapvető erkölcsi kérdés volt a szolidaritás más menekültekkel. A lengyel diplomata szerint országában félmillió ukrán él vendégmunkásként, de a csecsen háborúk idején 90 ezer csecsen menekültet is befogadtak, akik túlnyomó többsége minden további nélkül integrálódott a lengyel társadalomba, és semmilyen problémát nem okoz az együttélés.

Kowalski szerint bár az EU eddig több válságot is sikeresen megoldott, most mégis először kerülhet szembe olyan krízissel, amit esetleg nem tud majd kezelni. Erre citálta később ironikusan Jaroslav Kacer szlovák nagykövet némi kiegészítéssel, hogy


ami nem öl meg, az megerősít. Vagy néha megöl.

Kacer szerint az EU-nak el kell kerülnie, hogy populista politikai játszmák tárgyává tegye a kérdést. „Attól tartok, felfestettünk egy ördögöt a falra, és most ettől ijedezünk. Most sokan mondják, hogy az európai kultúrát veszélyeztetik a menekülők, de ez egyszerűen ostobaság. Nem csak a teljes európai népességhez viszonyított elenyésző számuk miatt.


A háború elől menekülőktől féltjük az európai kultúrát? Ennyire nem bízunk a keresztény gyökerű kultúránk erejében, és megújulási képességében? Én pszichiáterhez küldeném azt, aki a kultúráját félti egy menekülttől

– mondta a diplomata, és hozzátette, ha őszintén elmondaná a véleményét az ügyben, akkor valószínűleg rögtön kirúgnák.


Így „tekerte fel a hangerőt" a magyar kormány


Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség Európai Uniós Ügyekért Felelős Államtitkárságának vezetője úgy fogalmazott, „mi elégedettek vagyunk a demográfiai viszonyainkkal, a berendezkedésünkkel, a gazdasági teljesítményünkkel, nincs szükségünk menekültekre.”

Szerinte fontos, hogy a V4-eknek közösen sikerült fellépni a krízis ügyében. Takács Szabolcs elismerte, hogy a magyar kormány erős menekültellenes retorikát használt, amit akár xenofóbnak is lehetett minősíteni egyes esetekben, de szerinte


fel kellett tekerni a hangerőt

azért, hogy az unió vezetői ne csak a Földközi-tengeren érkező migránsokra, hanem a Nyugat-Balkánra, Magyarországra is figyeljenek végre.

A VS.hu kérdésére, hogy a menekültellenes plakátkampány hogy illeszkedett ebbe a „hangerő-feltekerési stratégiába”, Takács Szabolcs úgy válaszolt, világosan közölni akarták mindenkivel, hogy a magyar kormány nem látja szívesen a menekülteket, akikben


illúziók éltek azzal kapcsolatban, mi várja majd őket Európában.

Abban minden meghívott egyetértett, hogy szükség van több támogatásra a menekülteket kibocsátó országok részére. Takács Szabolcs szerint erre már született magyar kormánydöntés is: több pénzzel veszünk részt a Világélelmezési Programban.