Pszichiáterhez jár a pannonhalmi botrányban érintett volt nevelőtanár

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Czimbal Gyula

-

A pannonhalmi gyermekzaklatás akkor jelent presztízsveszteséget, ha eltussolják, mondta a Kisalföldnek Hortobágyi Cirill pannonhalmi perjel. Az érintett volt szerzetes pszichiáterhez jár, és még nem tudott szembenézni azzal, ami történt, mondta a perjel.


Hortobágyi Cirill perjel tagja volt annak a vizsgálóbizottságnak, amely azt próbálta feltárni, hogy milyen módon zaklatta a szerzetes-nevelőtanár a rá bízott diákokat. A vizsgálat tavaly októberben indult, értesítették róla a Vatikánt is, a tanár pedig elhagyta a bencés rendet és az iskolát.


A perjel azt mondta a lapnak, fontos, hogy a történteket nyilvánosságra hozzák, és azért hívták mindhárom érintett osztály diákjait, hogy akár közösségben, akár négyszemközt beszéljenek velük, és szüksége van rá, azt segítsék a történtek feldolgozásában.
Hortobágyi Cirill szerint folyamatosan az a kérdés motoszkál a szerzetesekben, hogy amikor tíz évvel ezelőtt a zaklatás történt, miért nem vették azt észre. „Megrendüléssel fogadtuk, de úgy éreztük, hogy az első pillanattól kezdve bele kell állni, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy feltárjuk, világosan lássuk, miről van szó”, mondta.

Hortobágy Cirill a tanárról, aki sem szerzetes, sem pap nem lehet a jövőben, azt mondta a Kisalföldnek, hogy


„ő még nem tudott beleállni úgy a helyzetbe, hogy teljes egészében konfrontálódjon azzal, hogy mi történt. Nem is olyan egyszerű ez! Azt érzem, hogy a saját maga által választott neves pszichiátere segítségével először előre tekintenek, és ha már van egy stabil pont, azután vissza és próbálják felfejteni a történteket. Még ez a pillanat nem érkezett el.”

Keveset tudni arról, hogy pontosan mi történt

Az, hogy mit takar pontosan a „kiskorú veszélyeztetése”, ami miatt a vizsgálat elindult, még mindig nem világos, vagy legalábbis nem nyilvános.


Az ügy kipattanása óta az intézmény több volt diákja is megszólalt névtelenül, de ezek alapján nem igazán dönthető-e, hogy milyen típusú bántalmazás vagy zaklatás történt.

Volt, aki a Kisalföldnek beszélt „illetlen érintésekről”, egyébként részletek nélkül ezt említette Várszegi Asztrik főapát is a Nők Lapjának adott interjúban. Voltak, akik ugyancsak a sajtónak a tanár zuhanyozóban való felbukkanásáról, és nem szexuális töltetű, de mégis zavaró érintésekről számoltak be.
A diákok egy része pszichés bántalmazásként élte meg, hogy a tanár túlságosan szoros érzelmi kapcsolatra törekedett a kedvenceivel, Várszegi Asztrik ezt is megemlítette az interjúban.
A 444. egyik kommentelője szerint probléma a diákok jó részének mellőzése, a kedvencek javára.
Az Indexnek arról is beszámoltak, hogy amikor a pszichés bántalmazásként megélt ügyeket akarták a szerzetes-tanárral tisztázni, ő bocsánatkérés helyett védte azt a légkört, amit teremtett.