Provokációval vádolják a magyar nagykövetet Bukarestben

Fotó: MTI / Bíró István

-

A román külügyminisztérium bekérette a bukaresti magyar nagykövetség képviselőjét egy interjú miatt. A képviselet vezetője, Zákonyi Botond azt mondta a Romania libera című lapnak, hogy Bukarestben gyakorlatilag akadályozzák azokat az út- és közműfejlesztéseket, amelyek Magyarország számára fontosak lennének.


A román külügy közleménye szerint hétfőn reggel Nagy Károly Zoltán első beosztottat kérették be, mert a nagykövet jelenleg szabadságát tölti. A külügyminisztérium szerint a megbeszélésen a román fél kifejtette határozott "egyet nem értését" azzal, amit a magyar nagykövet a román-magyar kétoldalú kapcsolatok egészéről nyilatkozott.

A román jobboldali ellenzékhez közel álló lap által közölt interjúban Zákonyi Botond egyebek mellett kifejtette, hogy a kétoldalú kapcsolatok alakulása az infrastrukturális együttműködésektől is függ, de ezen a téren nem létezik "elegendő jóindulat" a román fél részéről.

Példaként említette a Szeged-Arad gázvezeték befejezését úgy, hogy mindkét irányba lehessen gázt szállítani rajta, jelenleg ugyanis csak Magyarország felől lehet megtenni azt Románia felé. "Várjuk, hogy a román hatóságok is biztosítsák a feltételeket a fordított irányú szállítás érdekében" - mondta a nagykövet. Emellett szóvá tette a határon áthaladó tíz út összekapcsolását, amely késik. A nagykövet szerint ezeknek az utaknak az összekapcsolása fontos lenne, de Románia csak a schengeni övezethez való csatlakozása után akarja megnyitni azokat az utakat a forgalom előtt állandó jelleggel, ez pedig elhúzódhat.

A nagykövet egyebek mellett egy kérdésre válaszolva elmondta: nem az ő dolga azt állítani, hogy a román kormány elutasítja az együttműködést Magyarországgal, de a magyar félnek az a benyomása, hogy a román kormány visszafelé tesz lépéseket.

A román külügyminisztérium szerint ez az interjú ismételten bizonyítja, hogy a magyar fél nem tartja tiszteletben a kétoldalú kapcsolatok általános keretét és annak politikai-jogi alapjait, vagyis a magyar-román alapszerződést és a stratégiai partnerségről szóló, 2002-es megállapodást.

Bukarest szerint a nagykövet kijelentései Victor Pontáról elfogadhatatlanok és tiszteletlenek. Az interjúban a nagykövet felidézte, hogy Ponta többször bírálta Orbán Viktort, akit folyamatosan nacionalistának és Európa-ellenesnek tüntetett fel. Ponta a baloldali, európai "jóságos Victor" szerepét akarta eljátszani Európában a "rossz Viktorral" szemben - magyarázta a nagykövet.


Viktor Ponta provokációról beszélt

A román miniszterelnök szerint Magyarország provokálja Romániát, miközben az európai országok és az Egyesült Államok részéről "rendszeres bírálatoknak" van kitéve. A szabadságáról visszatért Viktor Ponta a Romania TV hírtelevíziónak adott, élőben közvetített esti interjúban reagált azokra a kijelentésekre, amelyeket Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete tett a Romania Libera napilapban közölt interjúban.

"Azt hiszem, hogy a magyar kormány - a nagykövet ugyanis a kormány játékát űzi - erősen próbál provokálni bennünket. Őket jelenleg egész Európa és Amerika is bírálja az antiszemitizmusukért, a revizionizmusukért, az oroszbarátságukért, a bevándorlók ellen épített kerítésért, és akkor arra tesznek kísérletet, hogy Romániát is bevonják a botrányba" - jelentette ki Victor Ponta. Hozzátette, nem kíván bekapcsolódni ebbe a játékba, és azt akarja, hogy a magyar kormány feleljen azért, amit tesz.


A román külügy sérelmezte, hogy a nagykövet nem tett említést a romániai A1-es és a magyarországi M43-as autópálya összekötéséről, a nemrég rendezett átadáson maga Ponta is részt vett, ezáltal is hangsúlyozva, hogy Románia fontosságot tulajdonít az ilyen infrastrukturális beruházásoknak.

A román fél a tíz, helyi érdekeltségű, határon áthaladó útnak a forgalom előtti megnyitása ügyében úgy véli: határátkelők létesítése túl nagy beruházás lenne ahhoz képest, hogy ezeknek az utaknak a gazdasági jelentősége kicsi, ugyanis csak a személyszállításra és a legfeljebb 3,5 tonna súlyú gépkocsik áthaladására használhatnák. A román fél szerint az Arad-Szeged gázvezeték befejezése érdekében "szoros együttműködés" van a két fél között.


Hűvös viszony

A magyar külügyminisztérium az elmúlt időszakban rendre meglehetősen visszafogottan nyilatkozott a román kapcsolatokról. Szijjártó Péter külügyminiszter éppen ma válaszolt a szocialista Demeter Márta körkérdésére, hogy mennyire eredményes a magyar diplomáciai a régió országaival folytatott együttműködésben. A válaszok közül talán a magyar-román kapcsolatok értékelésében volt a leginkább visszafogott a miniszter, igaz, nem először, hiszen ugyanezeket a szavakat használta májusban, amikor Budapesten tárgyalt román kollégájával.


Ésszerű együttműködésre van szükség Magyarország és Románia között, a vitákat ésszerű mederben kell tartani, hogy meg lehessen oldani őket.

Szijjártó Péter az ellenzéki érdeklődésre adott válaszában ugyanakkor azt is elmondta, hogy májusban határon átnyúló optikai hálózati infrastruktúra összekapcsolásáról szóló megállapodást írtak alá, július 11-én pedig megnyílt az M43-Al autópályák közös szakasza, valamint a hozzá tartozó határátkelőhely is.