Prőhle szerint a migrációról nem lehet egyszerűen kommunikálni

Forrás: Vs.hu/Kozma Zsuzsi

-

Miközben a leegyszerűsítő megfogalmazások természetes részei a politikai kommunikációnak.


A jelenlegi migrációs helyzetben el kell kerülni a leegyszerűsítést a politikai kommunikációban, így készülhetünk fel arra, hogy a következő évtizedekben merőben más helyzet alakul ki nemcsak Nyugat-Európában, hanem nálunk is – mondta Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten.

Az Anna Lindh Alapítvány magyarországi hálózata és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) által A párbeszéd és a párbeszéd hiánya, kihívások az EuroMed térségben címmel rendezett konferencián a helyettes államtitkár hangsúlyozta: fontos a tanácskozás időzítése, ugyanis eljött az ideje, hogy a politikai kommunikáció fogalmi világán túl is beszéljünk e kérdésekről. A politikai kommunikáció Európa- és világszerte a migrációval kapcsolatban alapvetően leegyszerűsítő, de eljön az igazság pillanata, amikor látszik, hogy „a gondolati pályák elakadnak”, és az a fogalomvilág, amely a társadalomban gyökeret vert, képtelenné tesz a helyzet továbbgondolására – magyarázta.

Prőhle Gergely úgy vélte, jelenleg a leegyszerűsítő megfogalmazások természetes részei a politikai kommunikációnak. Az elmúlt időben több országban is megváltozott a közgondolkodás a migráció kérdésében, és ezekről az ügyekről józanul beszélni kell – jelentette ki.

Kiemelte, hogy „nem a mi generációnk számára a leginkább égető kérdés az, hogy mennyiben van lehetőség a párbeszédre, és mennyire kényszer a párbeszéd, a kérdés az, hogy az a generáció, amely most felnő, milyen módon tud felkészülni arra a teljesen megváltozott civilizációs, kulturális, etnikai környezetre”, amely itt az európai kontinensen ki fog alakulni.

Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi és Európai Tanulmányok Karának dékánja arról beszélt, hogy szerinte nem választás kérdése, hogy párbeszédet folytatunk-e, vagy sem, mert olyan helyzetben vagyunk, amikor muszáj, még akkor is, ha az álláspontok alapján úgy tűnik, ennek nincs itt az ideje. A dékán a most megrendezett konferencia jelentőségét azzal indokolta, hogy nagyon foglalkoztatják a közvéleményt azok a kérdések, amelyeket itt megvitatnak.

Az Európai Unió és a mediterrán (EuroMed) térségről szóló konferencián a szakértők megvitatják egyebek mellett a migrációs válságot, az iszlámmal kapcsolatos előítéleteket és sztereotípiákat, valamint az európai identitásválságot. A szekciókban zajló rendezvényen olyan témákról is szó lesz, mint például a szíriai válság, a francia bevándorláspolitika és a balkáni migrációs útvonal.