Profi szélhámosok használják csalásra a Semmelweis Egyetemet

Fotó: Jászai Csaba / Jászai Csaba

-

Egy banda másfél év alatt négyszer vert át jóhiszemű embereket, akik elhitték, hogy a Semmelweis Egyetem egyik büféjében vagy a folyosón vehetnek téli gumit és építési anyagot.


Az első hirdetés még 2014-ben jelent meg, hogy az egyetem konyháján feleslegessé vált cukor eladó. Majd 2015 januárjáig még két esetben jelent meg felhívás – hol újságban, hol az interneten –, hogy a Semmelweis Egyetem eladna használt téli gumikat, élelmezési alapanyagot. Minden esetben kétszázezer forint volt a vételár.

Egy vevő sem gyanakodott, hogy az üzletre az áru megtekintése előtt egy egyetemi épület folyosóján vagy a büfében kerül sor, ahogy az sem volt feltűnő, hogy az egyetemen nincsenek visszamaradt anyagok, mivel a Semmelweis költségvetési intézmény, a felesleggel is el kell számolni, illetve semmiképp sem értékesítik apróhirdetési csatornákon.

Miután a lelkes eladók a pénzt átvéve elszaladtak kiállítani a számlát vagy elintézni a „kilépési engedélyt”, már minden csak a „vevő” türelmén múlott. Egyéntől függött ugyanis, hogy a kétszázezer forint átadása után meddig ült és várt a számlára, ami persze sosem érkezett meg, ahogy az eladót sem látták többet.

A Semmelweis Egyetem biztonságtechnikai igazgatója, Mészáros István a VS.hu-nak azt mondta, a három eset után a feljelentéseket a rendőrség már egy ügyként kezelte, de miután idén január végén a csalók újra felbukkantak, most már az egyetem a nyilvánosság figyelmét is felhívja a bűnözőkre.


Van helyismeretük, mert most egy valós egyetemi építkezésre hivatkoztak, mondván, az onnan megmaradt építési anyagokat adnák el.

Legendát is gyártottak maguknak, az „eladó” mindig benyit egy-egy gazdasági irodába, és megkérdi, hol a mosdó, vagy hogy hogyan adhatna át a jövőben felajánlásokat az egyetem részére. Miután megkapta a választ, elköszön, és kilép az ajtón – a folyosón várakozó vevőjelölt pedig azt hiszi, valódi bennfentessel tárgyal.

Ezt a módszert felismerve a Semmelweis vezetése most felhívta a gazdasági irodákban dolgozók figyelmét, hogy jelezzék, ha valaki ilyen kérdésekkel nyit rájuk, az egyetem gyors reagálású vonulószolgálata pedig siet a helyszínre.

A már megtörtént esetek elkövetőinek megtalálását pedig azzal segítik, hogy átadták a kamerafelvételeket a rendőrségnek, mivel a legutóbbi csalásnál sikerült értékelhető felvételeket készíteni az elkövetőkről.

A Semmelweis Egyetem azt kéri, hogy ha valaki hasonló, gyanús hirdetéssel találkozik, jelezze azt a vagyonvedelem@semmelweis-univ.hucímen.