Profi munka volt a körúti robbantás

Forrás: Police.hu

-

Az elkövető vagy kapott kiképzést, vagy magát képezte addig, míg nagy magabiztossággal tudta véghezvinni a támadást.


„Összeszorul ilyenkor az ember gyomra, mert mi pont a másik oldalon állunk. Mert az biztos, hogy ez profi meló volt” – ez volt a legelső benyomása egy tűzszerésznek a Teréz körúti robbantásról – írja a Hvg.hu. Őt és több társát arra kérte a lap, hogy értékeljék a támadást a videófelvételre, illetve az eddigi információkra alapozva.

Abban egyetértettek, hogy az elkövető profi volt. „Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy kapott ilyen irányú kiképzést, bár ez is elképzelhető. De simán lehet, hogy autodidakta módon képezte ki magát, akár a netről, annyira alaposan, hogy végül így megtervezte és végigcsinálta” – mondta a tűzszerész. Pont ez a begyakorlottság az alap a hivatásosoknál is. „Ezt hívjuk drillnek, amikor a végtelenségig gyakorolsz egy eljárásmódot, míg csak szabályosan be nem vésed. Elképzelhető, hogy ki is ment egy homokbányába, és ott tolta neki.”


Tudta, hogy mit csinál

„Látszik, hogy nincs benne félelem, az egész nagyon kiszámított. Amiből az következik, hogy pontosan ismerte az eszközét, pontosan tudta, mit csinál. Ez az ember nem először robbantott, ha nem is élesben, de szerintem gyakorolhatott. Hogy nem először machinált ilyen szerkezettel, az biztos” – magyarázta.

A robbantásos támadások jelentős részénél az elkövetők pont ellentétesen viselkednek, az a céljuk, hogy minél gyorsabban megszabaduljanak a „csomagtól”, illetve a legegyszerűbb megoldást választva előre elrejtik, időzítik azt. „Beletehette volna egy kukába, vagy az utca más pontján is elhelyezhette volna, de látszik a felvételen, ahogy majdnem 18 percen át azon a szakaszon járkál, nézelődik, nem zavarja, hogy mi van nála. Ez mutatja, mennyire bízott az eszközben, tudta, hogy nem fog idő előtt működésbe lépni.”

Az Afganisztánt is megjárt tűzszerész szerint a férfi „a lehetséges indítási módok közül a biztosra ment”. „Ezt a tankönyvekben megfigyeléses indítási módnak hívják, amikor pontosan végigköveted, kire akarsz rárobbantani. Mint amit kinn is csináltak az ugyanígy házi készítésű robbanószerkezeteknél: elhelyezik előre, majd mondjuk egy közeli bokorból végignézik, mikor megy el a konvoj civil része, majd a célpontot jelentő NATO-katonáknál hozza működésbe” – mondta.

A Hvg.hu valamennyi forrása egyetértett, hogy irányított támadás volt a rendőrök ellen. „Meg lehet számolni, legalább 60-70 ember kószál körülötte a felvétel időtartama alatt. Járkál ott jóval nagyobb csoport is, mint a két járőr, de ő kivárja, a megfelelő pillanatban hátralép, de ilyen közel mer maradni.”


Esélyük se volt

A robbanás pillanatáról a szakértők többféle következtetést is levontak. A robbanás ereje és a csomag nagysága alapján egy néhány tíz dekás anyag lehet a mag, amelyet lefojthatott a sebességnövelés érdekében, illetve repeszképző anyagként szögeket applikált hozzá. A házilag készített robbanószerkezeteknél a repesz gyakorlatilag bármi lehet, ami „kemény, jól repül, és sérülés okozására alkalmas, tehát fémdarabok, üvegcserepek is”.

A támadás jellege és kivédhetetlensége miatt a legbelsőbb szakmai körök is „sokkot kaptak” a történtek miatt. „Mindenki annyira aljas dolognak tartja, ahogy lesben állt. Még nem tudni, mi volt pontosan az indíték, de a két csóri rendőrnek esélye sem volt, hogy megakadályozza ezt.”