Kézi-vb: majdnem szoros lett, de a végén csak simán vertük a szerbeket

Fotó: MTI / Kovács Anikó

-

Parádés rajt után hagytuk feljönni a szerbeket, de végig vezettünk, és biztosan nyertük 32-26-ra a továbbjutás miatt létfontosságú meccset. Mindkét kapusunk remekelt, elől Tomori 9, Zácsik pedig 7 gólt lőtt.


A Tunézia elleni szombati bemelegítés után már egy komoly ellenfél, és egy valóban fontos meccs várt a magyar válogatottra a dániai világbajnokság A csoportjában. Hiszen azt tudtuk, hogy az afrikaiak és Japán nem jelenthet gondot, azaz a továbbjutás szempontjából a Szerbia, Montenegró és Dánia elleni találkozók lesznek perdöntőek.


A 9 gólig jutó Tomori Zsuzsanna a mezőny legeredményesebb játékosa volt


Tomori Zsuzsanna góljával indult a mérkőzés, majd így is folytatódott, a Győri Audi ETO átlövője a csapat első hét góljából hatot vállalt – méghozzá hat lövésből, az egyiket ráadásul emberhátrányból. Ez azért láthatóan demoralizálta a magukat 5-3-ig tartó szerbeket, időt is kértek, de nem sokat segített rajtuk, mert ezt követően már szélről (Kovcsicz és Kovacsics) és egy-egyből (Szöllősi-Zácsik) is betaláltunk (10-4). Szinte hiba nélkül támadtunk, mindössze egyetlen lövést rontva. A 18. percben három gyors Zácsik-gólnak (egy bődületes átlövés, illetve egy labdaszerzés utáni lerohanás, majd egy talpról eleresztett bomba) köszönhetően már hét góllal vezettünk (14-7). Az előnyünkben tevékeny szerepet vállalt Kacsarevics kapus, aki védés nélkül hagyta el a pályát a 20. percben.

Eztán kicsit behúztuk a féket, és három gólt kaptunk sorozatban, miután a szerbek elkezdtek keményebben védekezni (nem túl durván, de azért Görbicz gyomra és Zácsik torka is bánta az ellenfél harci kedvét), és több passzunkat is lehalászták, illetve nem jellemző módon ziccert is rontottunk (12-16). Aztán – ki más – Tomori tette helyre a dolgokat egy hatalmas góllal. Az már kevésbé volt jó hír, hogy több gólt is kaptunk emberelőnyben.

A félidőt kettős emberhátrányban fejeztük be, miután a csúszós reklámfelirat miatt is mi kaptunk kiállítást (Szucsánszki), aminek az lett a vége, hogy visszahoztuk a meccsbe a szerbeket, akik köszönték szépen, és feljöttek két gólra a szünetre (18-16).


Szucsánszki Zita gólokat lőtt és gólpasszokat adott


A második félidő 4. percében esett az első gól, amit sajnos a szerbek lőttek, és már megint emberhátrányból, azaz feljöttek egy gólra, és újra Tomorinak kellett vállalkoznia, hogy legalább a közte kettő visszaálljon. A helyzetünket nem könnyítette meg Bódi Bernadett kiállítása. A legjobbkor mutatta meg Zácsik, hogy mi is tudunk emberhátrányos gólt lőni (20-18). Aztán egy pillanatra újra hárommal mentünk, majd Szamoránszky forgatta be másodszor is a védőjét, hetest kaptunk, Görbicz belőtte, megint három közte. Muszáj lett volna szigorúbban védekezni, de ezt a munkát a szombaton délután megsérülő, de este az orvosok által összerakott Bíró Blankára bíztuk, több ziccert is bravúrral hárított, így a 42. percre újra néggyel mentünk (23-19).

Támadásban a Szucsánszki, Zácsik, Szamoránszky fradis belső sorral próbálkoztunk, ők kaptak ízelítőt a szerb védekezés keménységéből. A játékrész közepén kiállítás kiállítást követett mindkét oldalon, a kétkezes tolásokat kíméletlenül torolták meg az argentin bírók. Megint a félidő közepén torpantunk meg, Görbicz a második hetesét hagyta ki, kész szerencse, hogy Kiss Éva is megfogott egyet, majd egy szélső ziccert is hárított – ahogy a kollégája is a túloldalon. Németh András a 46. percben kért időt, és azt kérte, hogy mindenki vállalja a felelősséget, ha rá kerül a sor a támadások során.


A játékvezetők a pályán elkövetett szabálytalanságokat a szerb szövetségi kapitányon torolták meg, az ő kiállítása miatt kerültünk két percre emberelőnybe 10 perccel a vége előtt (25-23). A hajrának kritikus előnnyel vágtunk neki: néggyel a vége előtt közte négy egy Tomori-féle gól-gólpassz kombónak köszönhetően (28-24). 56:59-nél Szucsánszki bombázott a szerb kapuba, majd egy szerencsés góllal tulajdonképpen eldöntötte a meccset, amit Bíró Blanka még nyomatékosított egy nagy védéssel.

Így a végén újra látványos lett a különbség, és szinte biztos, hogy már középdöntős a magyar csapat, ahová emberi számítás szerint pontokat is visz majd.


Kiss Éva több bravúrt is bemutatott kritikus pillanatokban


„A védekezésünk már az első félidő elején sem volt jó, igaz, akkor a támadójátékunk még tökéletesen működött – nyilatkozta a mérkőzés után a Sport tv-nek Németh András szövetségi kapitány. – Sok mozgással, sok lövéssel, főleg a felső sarkokat célozva akartunk támadni, ami húsz percig működött. Aztán elbizonytalanodtunk, egy kicsit mindenki hibázott, a cserék sem voltak annyira jók, ezért cseréltem kevesebbet a második félidőben. És hát megmondom őszintén, nem értettem a játékvezetést. Nehéz volt kitalálni ellenük a taktikát, mert nem tudtunk rájönni, hogy mikor mi a kiállítás, mi a szabályos, szabálytalan. A szerbek, akikről tudtuk, hogy a színpadi játékban sokkal jobbak, mint mi, nagyon megetették a bírókat többször is. Tudtuk, hogy a szerbek jól játsszák a húzásokat, készültünk is rá két-három edzéssel, de azért nem vált a vérünkké az ellene való védekezés. A lényeg, hogy végig látszott, van erő a csapatban minden téren, és örülni kell, hogy ilyen magabiztosan tudtunk győzni.”


„Azon már túlléptem, hogy mi van, ha nem sikerül az első lövés, úgyhogy ezen nem görcsöltem. Láttuk, hogy a kapusaik nem tudják védeni a felső lövéseket. Az előny tudatában kicsit túlságosan megnyugodtunk, akkor nagyon sok volt a technikai hibánk, azon feltétlenül javítanunk kell” – mondta a mérkőzés legjobbjának választott, hét gólt szerző Zácsik Szandra.


Eredmények:
2. forduló:
A csoport (Herning):
Magyarország–Szerbia 32-26 (18-16)
gól: Tomori 10, Zácsik 7, Szucsánszki 4/1, Kovacsicz 3, Szamoránsky 2, Görbicz 2/2, Bódi 1, Kovacsics 1, Mayer 1, Triscsuk 1, illetve Radojevic 5, Krpez-Slezak 5/1, Zivkovic 4/1, Stoiljkovic 4, Janjusevic 3, Liscevic 3, Georgijev 1, Radosavljevic 1
Montenegró-Japán 29-23 (17-15)

később:
Dánia–Tunézia 20.45

B csoport (Naestved):
Kína–Kuba 39-30 (22-15)
Angola–Hollandia 24-37 (11-19)

később:
Lengyelország–Svédország 20.45