Próbálta már úgy, hogy kidugja?

Forrás: Getty Images/Fuse

-

Mármint a lábát. A paplan alól. Előttünk áll még néhány fülledt éjszaka, és jó, ha tudja, ezzel a módszerrel sokat tehet a nyugodtabb alvásért. És még tudományos magyarázat is van rá.


A legtöbben a saját bőrünkön tapasztaltuk, hogy hűvösebb szobában jobb aludni, és ezzel sokat elmondtunk a kialvatlanságunk okairól az idei nyár hosszúra nyúlt kánikulai heteiben. Az alvás minősége ugyanis nagyban függ a testünk megfelelő hőmérsékletétől. Közvetlenül elalvás előtt például finoman hűlni kezdünk, és a legmélyebb alvás szakaszaiban a legalacsonyabb a hőmérsékletünk.

Ezt az érdekes játékot a hőmérséklettel kipróbálhatjuk, ha alvás előtt veszünk például egy forró fürdőt. Ahogy elhagyjuk a kádat, gyorsan hűlni kezd a testünk, és jó eséllyel elálmosodunk.

Van azonban egy ennél sokkal egyszerűbb mozdulat, amivel elérhetjük a mély alváshoz szükséges optimális hőmérsékletet: ha kidugjuk a lábunkat a paplan alól. A láb (a kézzel együtt) ugyanis különösen alkalmas arra, hogy lehűtse a testünket: nagyrészt szőrtelen, és az itt található érrendszer segít eloszlatni a hőt. Vagyis a lábunkon és a kezünkön keresztül meglehetősen gyorsan tudunk hőt leadni, és ezzel a testünk egy meleg nyári éjszakán is képes beállítani az alváshoz optimális hőmérsékletét. Tehát, ha kezd melege lenni a paplan alatt, nem kell mást tennie, mint kidugnia a lábát, kipihenten fog ébredni. Persze van az a kánikula, amikor ez sem segít, ilyenkor már csak egy ventilátorban vagy a légkondiban bízhat.