Próbálkozik a kutató, de a TEK nem tud magyar Iszlám Állam zsoldosról

Forrás: AFP / HAIDAR MOHAMMED ALI

-

Póczik Szilveszter, a kriminológiai intézet munkatársa kétszer is beszélt magyar Iszlám Állam harcosokról, a TEK viszont nem tud ilyenről.


Az Országos Kriminológiai Intézet tudományos főmunkatársa, Póczik Szilveszter a Blikknek úgy nyilatkozott november végén, hogy
12-15 főről biztosan tudunk, aki az IS [Iszlám Állam], illetve más terrorszervezetek oldalán harcol, de ennek akár nyolcszorosa is lehet ez a szám.

A Terrorelhárítási Központnak (TEK) viszont „nincsenek információi arról, hogy magyar állampolgárok fegyveres konfliktusokkal érintett területeken teljesítenének szolgálatot” – válaszolta az MSZP-s Mesterházy Attila írásbeli kérdésére Pintér Sándor belügyminiszter.


Nem először beszélt erről Póczik, csak akkor az ATV-nek 70-80 emberről beszélt. Akkor az ATV kérdezett rá a TEK-nél, hogy ők ilyenről tudnak-e, de akkor is hasonló választ kaptak, vagyis: „A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a TEK-nek nincsenek információi arról, hogy magyar állampolgárok fegyveres konfliktusokkal érintett területeken teljesítenének szolgálatot”.