Pro Urbe-díjat kapott Mészáros Lőrinc

-

A polgármester-nagyvállalkozó magánadománnyal is segítette a csíkszeredai labdarúgó tehetséggondozó központ felépítését. Magyarország 4 millió euróval segítette a projektet.


Magyar állami támogatással felépített labdarúgó tehetséggondozó központot avattak Csíkszeredában - írja a Krónika. A Márton Áron Tehetséggondozó Központ több funkciós négyemeletes épülete a Márton Áron Főgimnázium 150 diákjának, illetve az FK Csíkszereda 50 kiskorú labdarúgójának biztosít kollégiumi ellátást, az épület nyugati oldala pedig ezer férőhelyes lelátóként szolgál a mellette lévő sportpálya számára. A földszinten az öltözők, az edzőterem és a kiszolgáló helyiségek mellett étkezde és orvosi rendelő is van. A létesítményt az FK Csíkszereda és a Szent Kereszt Plébánia működteti majd.

A magyar kormány képviseletében Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkára azt mondta: stratégiai partnerként és biztos támaszként nyújtottak segítséget a székelységnek a létesítmény felépítéséhez. Mészáros Lőrinc, a Puskás Akadémia FC elnöke - felcsúti polgármester és nagyvállalkozó - azt mondta: 3-4 évvel ezelőtt döntötték el, hogy nyitnak határon túlra és szakmai partnereket keresnek, így esett a választásuk a csíkszeredai klubra.

A sportnak és a tanulásnak együtt kell lennie - mondta Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere, a tehetséggondozó központ korábbi projektmenedzsere. Ráduly Pro Urbe-díjjal tüntette ki Mészáros Lőrincet önzetlen támogatásáért. Szondy Zoltán, a Futball Klub Csíkszereda elnöke a csíkszeredai labdarúgássport fellendítéséért kapott elismerést.

A tehetséggondozó központ bő 4,5 millió eurós (1,4 milliárd forintos) költségvetésből épült - írja a Maszol. Ebből közel 4 millió eurót (1,2 milliárd forintot) a magyar kormány biztosított a Bethlen Gábor Alapon keresztül, a fennmaradó összeget Mészáros magánemberként adományozta.