Presszióval vették rá az edzőket, hogy kiálljanak Kiss László mellett

Fotó: MTI / Oláh Tibor

-

A versenyzőik jövőjét szem előtt tartó edzők kénytelenek voltak engedni Gyárfás Tamás nyomatékos kérésének.


Azok után, hogy kiderült, a Kiss László mellett „egyhangúlag kiálló elnökség” valójában egy vezetőségnek nevezett, jogkörrel nem rendelkező, azonban a szövetség nevében döntéseket hozó talányos testület volt, most kiderült, hogy az edzőbizottság sem önszántából tett hitet az erőszakolási ügye miatt időközben lemondott korábbi úszó szövetségi kapitány, Kiss László mellett.

Az edzőbizottság üléséről Sárdi Ákos, a székesfehérvári Hullám '91 úszócsapat vezetőedzője számolt be a hvg.hu-nak.

Sárdi elmondta, hogy az edzőbizottság ülését már korábban összehívták, hogy a szakemberek összeállítsák az úszóváltókat, „ezt szorított háttérbe a kipattant eseményekre szánt reakció” - mondta az edző.

„A szakmai kérdés előtt mintegy két óra azzal telt el, hogy ki kell állni Kiss mellett, és Gyárfás maga is megjelent ezen az ülésen, amire korábban elvétve volt példa – mondta Sárdi, aki úgy véli, a testület tagjait a szövetség vezetése kézben tartja, mivel az összes edzőnek olimpiai vagy olimpiai reménység versenyzői vannak.

Ez azért fontos szempont, mert a szövetség joga kijelölni, hogy egy adott világversenyen – a szintidőt úszott versenyzők közül – ki indulhat el. Az edzők és szakosztályok pedig az ezeken a versenyeken elért eredmények alapján jutnak támogatáshoz. Azaz, ha egy edző azt szeretné, hogy tanítványa nemzetközi versenyeken indulhasson, akkor egyet kell, hogy értsen a szövetség vezetőségével.

„Az edzők nem is a saját, hanem a versenyzőik érdekeit nézve írnak alá olyan nyilatkozatokat, amelyekkel nem is feltétlenül értenek egyet - mondja Sárdi.

Az edző elmondása szerint ez korántsem mostani találmány, a 80-as, 90-es évektől így működtek a dolgok. Ebben a rendszerben fel sem merült annak a lehetősége, hogy az edzők közül bárki is mondjuk titkos szavazást javasol Kiss László sorsáról.

A hvg.hu megkereste a szövetség sajtófőnökét, Csurka Gergelyt, aki jelen volt a fentebb leírt edzőbizottsági ülésen, de „nem tűnt fel, hogy az edzőket bármire is kényszerítették volna.