A fociban is robbanhat a doppingbomba

Fotó: Getty Images / Matthew Lewis

-

Egy brit orvos, Mark Bonar azt állítja, hogy doppingszereket írt fel 150 sportolónak, köztük például Premier League-ben szereplő focistáknak.


Az oroszokéhoz hasonló arányú doppingbotrány törhet ki Angliában, miután doktor Mark Bonar kijelentette: a páciensei között voltak – többek között – élvonalbeli futballisták, teniszezők, Tour de France-on indult brit kerékpáros, brit ökölvívó bajnok, angol krikettjátékos és harcművészek is.

A Sunday Timesnak nyilatkozó orvos azt állítja, az elmúlt hat évben több mint 150 sportoló fordult meg nála, és „fenomenális” teljesítményjavuláson estek át. A felírt doppingszerek között volt eritropoetin (EPO), szteroid és növekedési hormon is.Egyelőre sem a lap, sem a Reuters brit hírügynökség nem tudta bizonyítani az állítások valódiságát, és a Premier League klubjai sem tudnak az állítólagos kezelésekről. John Whittingdale kulturális államtitkár nyomozást rendelt el az ügyben a brit doppingellenes ügynökségnél (Ukad).

„Sürgős, független vizsgálatot kértem az antidopping-ügynökségtől. Azt is tudni szeretném, mi történt, miután először elhangzottak ezek az állítások, és mit kell tennünk, hogy a brit sport tiszta maradjon” – közölte Whittingdale, akit „sokkolnak és aggasztanak” a történtek.

Bonar – aki egy London központjában lévő klinikán dolgozik – azt mondja, titokban videóra vette, ahogy több száz font ellenében felírja a tiltott szereket a sportolóknak. A Sunday Times szerint az orvos már hat éve folytatja ezt a gyakorlatot, ami eddig elkerülte a brit hatóságok figyelmét, noha a lap beszámol egy sportolóról, aki az eltiltásának csökkentésében reménykedve iratokat nyújtott át Bonar tevékenységéről az Ukad számára. Whittingdale azt is tudni akarja, ez hogyan történhetett meg.

„Sosem dőlhetünk hátra a doppingellenes harcban – jelentette ki. – A kormány máris vizsgálja, hogy a jelenlegi szabályozás elég szigorú-e, és ha bebizonyosodik, hogy komolyabb szankciókra van szükség, nem fél majd életbe léptetni azokat.”A doktor hangsúlyozta, hogy nem sértett törvényt, mert „irreleváns, hogy a pácienseim egy része történetesen profi sportoló: kezelem őket, ha bizonyosan szükségük van rá. Tökéletesen tisztában vannak a kockázatokkal, és az ő felelősségük, hogy megsértik-e a doppingellenes szabályokat.”

Az Ukad csak egy sablonos közleményt adott ki az ügyről, David Kenworthy elnök azonban független vizsgálatot ígért.