Precedensértékű perre készül a kormány

-

Precedensértékű per indulhat, ha a parlament kedden felhatalmazza a kormányt, hogy előkészítse a menekültek elosztására vonatkozó kötelező kvóták elleni keresetet, amelyet az Európai Bíróságra nyújtanak be – mondta az igazságügyi miniszter. (A felhatalmazáshoz kevés kétség fér, miután korábban a Fidesz kérte, hogy a kormány forduljon az Európai Bírósághoz.) A keresetet decemberben nyújthatják be.


Trócsányi László szerint a kötelező kvótákról hozott határozat „oktrojált norma”, hiszen nincs társadalmi elfogadottsága, Európa lakosságának nagy része nem ért egyet vele, vagyis hiányzik a társadalmi legitimációja. Emellett a jogi legitimációjával kapcsolatban is kétség merült fel, a határozatnak több jogi hibája van.

A miniszter szerint nem világos például, hogy a kötelező kvótákról elfogadott dokumentum legitim-e, mert a tartalma szempontjából jogi aktus, jogszabály-módosításnak felel meg, ugyanis egy előírás a tagállamoknak, hogyan kell eljárni, kiket kell befogadni. Ugyanakkor formailag határozatnak minősíti magát, hogy ne kelljen betartani a jogszabályokra vonatkozó eljárási követelményeket, ezért a nemzeti parlamenteket nem is kérdezték meg. A döntést a tartalom alapján kell megvizsgálni, nem az elnevezés alapján, az Európai Bíróság joggyakorlata is ez.

A miniszter megjegyezte: a határozat általában sürgős, ideiglenes intézkedést jelent, amelyet valakinek az érdekében hoznak, de sem Magyarország, sem a többi ország érdekében nem születhetett, legfeljebb Olaszország és Görögország érdekében, de nem az EU segít nekik, hanem más tagállamokat kötelezhetnek erre.

Trócsányi László hangsúlyozta: akaratuk ellenére nem lehet Magyarországnak és más tagállamoknak kötelezettségeket előírni. Korábban önkéntes kvótákról volt szó, és ezt Magyarország is támogatta.

A miniszter szerint Szlovákia is Magyarországhoz hasonló lépésre készül, és remélik, hogy más országok is beavatkoznak a perbe Magyarország mellett. Ha az EU elvárja, hogy a tagállamok betartsák a normákat, az uniónak és intézményeinek is ezt kell tenniük – tette hozzá.


Gyerekcipőben van a kvótákról szóló határozat végrehajtása, a tagállamok nem sietik el az alkalmazását. A gyakorlatban nem működik a kvóta, ez csak pótcselekvés.

Trócsányi László beszélt arról is, megvizsgálják, hogy lehet-e soron kívüli eljárást kérni, akkor viszonylag gyorsan születhet döntés.


Valószínűleg ebben a kormányzati ciklusban lesz döntés.

A miniszter azt reméli, a kérdés különös jelentőséget kap a bíróságon.

Trócsányi László azt mondta, a tagállamok az uniós csatlakozásukkor ugyan a szuverenitásukból fakadó hatáskörök egy részét átruházták, de nem mondtak le államiságuk, szuverenitásuk és függetlenségük lényegéről.


Az pedig, hogy egy állam kiket enged be a területére, a nemzetközi jog alapján az állam döntésétől függ, és egy erre vonatkozó kötelező döntés sérti a szuverenitást

– magyarázta a miniszter.

Trócsányi László a párizsi terrortámadásokkal kapcsolatban azt mondta, több korábbi akció is volt, amelyeknek el kellett volna gondolkodtatniuk Európa lakosságát. Elemezni kell az okokat, hogy miért történhetett ez meg, és miért pont Franciaországban. A terrorista erők a káoszban érdekeltek – tette hozzá. A miniszter szerint figyelni kell arra, hogy milyen nemzetbiztonsági kockázatokat rejt magában a migráció, és az is lényeges, hogy Európa hogyan tud védekezni a terrorista akciókkal szemben.