Praktikusan megszűnik az szja-bevallás, a NAV csinálja helyettünk

Forrás: MTI / Illyés Tibor

-


A kormány parlament elé terjesztendő őszi adócsomagja szerint már 2016-tól lehetőség nyílik arra, hogy a munkáltatói adónyilatkozat alapján a NAV készítse el az szja bevallást. A feltétel, hogy csak egy helyről érkezzen a jövedelem és az adózó ne vegyen igénybe kedvezményt.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium adügyi államtitkára jelentette be ezt kedd reggeli sajtótájékoztatóján. Tállai azt mondta, ez mintegy másfél millió embernek könnyítheti meg az adózását.

A munkáltatói adómegállapítás eddig is létezett, de azt a dolgozónak kellett kezdeményeznie legkésőbb január 31-éig. Ezen kívül egyszerűsített bevallásra is lehetőség volt. Ebben az esetben február 16-áig kellett jelezni az adóhatóság felé az igényt, amire a NAV április 30-áig visszaküldte a bevallási ajánlatot, és ha az adózó rendben találta, akkor az lett a végleges dokumentum. 2013-ban a 4,5 millió szja-bevallás 16,2 százalékát készítette el a munkáltató, és 7,1 százaléka volt egyszerűsített.

A mostani bejelentés szerint 2017-től lényegében megszűnik a magánemberek adóbevallása – ez már 3,5 millió embert érinthet. A dolog úgy működik majd, hogy a NAV elkészíti az adóbevallási ajánlatot, ezt megküldi az adózónak, aki azt jóváhagyhatja vagy észrevételt tehet. A kedvezmény csak a magánszemélyekre vonatkozik, egyéni vállalkozókra, mezőgazdasági őstermelőkre nem, ők továbbra is maguk készíthetik adóbevallásukat.


A javaslatcsomag szerint 2016 első negyedéve után az adóhatóság minősíti az áfakörbe tartozó adózókat. Lesz átlagos, megbízható és kockázatos kategória. A megbízható adózóknál az adóhatósági ellenőrzések nem tarthatnak tovább 180 napnál, az előírtnál kisebb adóbírságot kaphatnak, és ami a fő, 75 nap helyett már 45, később 30 nap alatt visszatérítik számukra az áfát.

A kockázatos adózók - például akiknek nagy tartozásuk van, feketén dolgoztatnak – nem élvezheti az imént felsorolt előnyöket.