Prága: az orosz és a kínai kémek hiperaktívak

Fotó: Thinkstockphotos / Thinkstockphotos

-

Az orosz és a kínai kémek voltak tavaly a legaktívabbak Csehországban – állítja a cseh Biztonsági Információs Szolgálat (BIS), amely csütörtökön hozta nyilvánosságra 2015. évi jelentését.


A polgári elhárítás szerint az oroszok elsősorban arra összpontosítottak, hogy az ukrajnai és a szíriai helyzettel összefüggésben információs háborút folytassanak, és ezáltal megpróbálják befolyásolni, a maguk oldalára állítani a cseh és az európai közvéleményt. Ugyanakkor ezzel próbálták meg fellazítani az EU- és a NATO-tagállamok közti kapcsolatokat is. A gazdasági szférában az oroszok változatlanul az energetikára összpontosítják figyelmüket.

A BIS felhívja a figyelmet arra, hogy az orosz titkosszolgálatok emberei továbbra is nagymértékben diplomáciai fedésben dolgoznak Csehországban. A prágai orosz nagykövetség személyzete állítólag továbbra is jóval nagyobb létszámú, mint például az Egyesült Államoké vagy Kínáé.

Kína alapvetően azon igyekezett, hogy szélesítse befolyását a cseh politikában és a gazdasági életben.

A cseh civil elhárítás ismeretei szerint Csehországból tavaly hét ember utazott Szíriába, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam terrorista szervezethez. Mind a hét muszlim bevándorló volt.

A BIS közölte, hogy tavaly figyelni kezdte azon csehországi lakosok tevékenységét, akik kinyilvánították az Iszlám Állami iránti rokonszenvüket.