Megszavazták a kvótarendszert az uniós belügyminiszterek – élő

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Eddig kudarcot vallottak az egyeztetések. Magyarország is a kvótarendszer elutasítói közt van. Ha ma a belügyminisztereknek nem sikerül dűlőre jutniuk, szerdán az állam- és kormányfők csúcsértekezletére marad a döntés, ha egyáltalán tudnak majd dönteni. A menekültek áradata viszont nem állt meg. A balkáni útvonalon az utánpótlás kiapadhatatlannak tűnik.


17:55

Hatalmas a sor Bajakovonál

Ferenci Péter


17:53

Megszavazták a menekültek szétosztását

Ferenci Péter

Az EU-tagországok belügyminiszterei kedden nagy többséggel elfogadták 120 ezer menekült szétosztásának a tervét, miközben Csehország, Magyarország, Románia, Szlovákia ellene szavazott, Finnország pedig tartózkodott.


17:35

Temetőben alszanak a menekültek a szerb–horvát határnál

Ferenci Péter


17:31

Horvátország feloldotta a határzárat a Belgrád-Zágráb autópályán

Somogyi Dorottya

Feloldották a határzárat a horvát-szerb határon található Bajakovo-Batrovci autópálya-átkelőn a teherforgalom előtt - közölte a szerb vámparancsnokság.

Horvátország hétfő éjféltől állította le az országba irányuló teherforgalmat, ami miatt keddre 12 kilométeres sor alakult ki. A számítógépes rendszer hibája miatt viszont keddtől a kimenő forgalom is leállt, így Horvátországból körülbelül 5 kilométer hosszan vártak a teherautók arra, hogy beléphessenek Szerbiába.


16:49

Iszlám fundamentalista mozgalom tagja lehet az egyik röszkei gyanúsított

Somogyi Dorottya

Előzetes letartóztatásba került az a 39 éves szíriai férfi, aki a rendőrség szerint az egyik irányítója volt a múlt héten a menekültek röszkei tiltakozásának. A rendőrség azt közölte, hogy Ahmed H. egy terrorista fedőszervezet, a Tablighi Jamaat tagja. Volt a schengeni övezetbe történő belépéshez érvényes vízuma, közölte az ügyészség, és egyébként Cipruson él, ahol munkavállalási engedéllyel is rendelkezik. A férfi éppen Ausztriába indult volna vonattal, amikor a nyomozók elfogták.


16:31

Zágráb és Budapest ismét megsorozták egymást

Ferenci Péter

Zoran Milanovic horvát miniszterelnök azt üzente kedden Szerbiának, hogy „szórja szét a migránsokat, küldje valamennyit Magyarországra, Romániába és Horvátországba is", arra válaszul, hogy Szerbia felszólította Zágrábot, tegye lehetővé a szabad áru- és teherforgalmat a két ország között.


A magyar reakció sem váratott sokat magára: Szijjártó Péter utasítására Magyarország zágrábi nagykövete tiltakozó jegyzéket adott át a horvát külügyminisztériumban, melyben felszólítja Horvátországot, hogy térjen vissza az európai viselkedési normákhoz.


16:08

Merkelnek nem tetszik a „rendezetlen áramlás”

MTI

Az európai menekültválság megoldásához küzdeni kell a válságot kiváltó okok megszüntetéséért, a menekültek hazájában és a környező országokban működő menekülttáborokban is - jelentette ki Berlinben Angela Merkel német német kancellár, miután Juha Sipilä finn miniszterelnökkel tárgyalt. Kiemelte: a menekültek beáramlása Európába "nagyon rendezetlenül" zajlik, ezért szükség van a "rend jeleire", így az uniós külső határok biztosítására, például Törökország támogatásával. A menekültválságban "megtanuljuk, hogy az is befolyásolja az életünket, ha valahol máshol történik valami szörnyűség, és ezen nem tudunk változtatni kerítések építésével" - mondta Merkel.


15:22

Kész a gördülő kapu a Mura-hídon, Letenye és Gorican között

Somogyi Dorottya


15:13

Van menekült, aki egy kölyökkutyával utazik

Köves Pál


15:11

Gőzerővel épül a kerítés a horvát határon

Köves Pál


15:07

A Vöröskereszt és a Vörös Félhold segélyért kiált

Köves Pál


14:08

Október 4-ig nem jár vonat Salzburg és München között

MTI

A menekültválság miatt legalább október 4-ig nem járnak a személyszállító vonatok a München-Salzburg vonalon - közölte kedden a Deutsche Bahn (DB) német vasúttársaság. A német hatóságok utasításai alapján átalakított menetrend szerint a Budapest-Bécs-Salzburg-München vonalon közlekedő Railjet 90-es járat ideiglenesen csak az ausztriai Salzburgig jár.


14:07

Mégsem büntetik a kvótát nem vállaló országokat?

MTI

Berlini kormánykörök szerint lekerült a 120 ezer menekült tagországok közötti elosztásáról zajló brüsszeli tárgyalások napirendjéről az a javaslat, hogy a menekültek befogadását elutasító tagállamok "kivásárolhatják" magukat - jelentette kedden a dpa német hírügynökség, még mielőtt megkezdődött az uniós belügyminiszterek értekezlete. Korábban arról volt szó, hogy a menekültek befogadása alól mentesülni lehet fejenként 6500 euró befizetésével. Az új elképzelés szerint inkább a határidőket módosítják, hogy valamennyi tagország el tudja fogadni a tervet.


14:06

Köves Pál

Közben a menekültáradat nem csökken, továbbra is tízezrek tartózkodnak a görögországi Leszbosz szigetén, kedden is több ezren érkeztek Macedóniába, a félig lezárt horvát-szerb határon is áramlik a tömeg, Magyarországra éjféltől reggelig érkezett 2000 ember.


14:05

Csetepaté a szerb-horvát határon

Köves Pál


14:02

Nem látszik a fény az alagút végén

MTI

Az uniós tagállamok belügyminisztereinek, vagy ha nekik nem sikerül, szerdán az állam- és kormányfőknek arról kellene egyezségre jutniuk, hogy miként vesz át a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett országoktól a többi uniós tagállam 120 ezer menekültet a következő két évben, a korábbi, 40 ezer főre vonatkozó vállalásokon felül. Hétfőn nagyköveti szinten csaknem tízórás tárgyalás után sem sikerült megállapodásra jutni. Az egyeztetés kedden reggel újrakezdték. Közben az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy a 120 ezres szám nagyon kicsi, még egyszer ennyi menekültet kellene befogadnia az uniónak.