Pozsonyban a diákok is vezethetnek a jövőben villamost

Fotó: Jászai Csaba / Jászai Csaba

-

Májustól jelentkezhetnek képzésre azok a hallgatók, akik extra jövedelemért villamost szeretnének vezetni Pozsonyban. A havi munkabérük meghaladná a háromszázezer forintot.


A Pozsonyi Közlekedési Vállalat (Dopravný podnik Bratislava - DPB) tette közzé honlapján a diákmunkára való felhívását – írja a bumm.sk. Minden bizonnyal ennél jobb diákmunka nem is létezik jelenleg Közép-Európában, a diákok, azaz a „brigádosok” órabére ugyanis megegyezik majd a teljes munkaidőben vezető sofőrök bérével, akinek havi átlagkeresete 1102 euró (340 ezer forint) körül alakul. A közlekedési vállalat szóvivője azt is elmondta a lapnak, hogy a hallgatók számára további pozitívumot jelenthet, hogy a munkát a tanulmányaikhoz igazíthatják.


A DPB biztosítja az egyetemisták számára a képzést, ahogyan a közlekedés-pszichológiai kivizsgálást és általános orvosi kivizsgálást is. A jelentkezés feltétele a 21. életév betöltése, a B típusú jogosítvány, és az erkölcsi bizonyítvány megléte. A hallgatóknak továbbá vállalniuk kell, hogy amennyiben sikeresen teljesítik a képzést és a vizsgálatokat, valóban munkaviszonyba lépnek és ledolgozzák a megadott óraszámot.

És hogy miért ez a remek lehetőség? A Pozsonyi Közlekedési Vállalat így akar jövőbeli munkaerőt toborozni. Milan Urban vezérigazgató a lap szerint azt mondta: abban reménykedik, hogy ha megtetszik a diákoknak a munka, és esetleg a vállalat közössége is motiválni fogja őket, akkor a köreikben maradnak hosszabb időre, és netán későbbi továbbképzésére – autóbusz- trolibuszvezetés – is jelentkeznek majd.