Potencianövelő csalán és megúszhatatlan flamenco - jön a Mediawave

Fotó: MTI/Krizsán Csaba / MTI/Krizsán Csaba

-

HÁTTÉR

Április végén el lehet vonulni a világtól, be lehet húzódni a Monostori Erőd falai közé. Mindenki, aki a lelke legmélyén bölcsész, nagyon fogja élvezni, amit idén tavasszal a Duna-partra hoznak a szervezők. Aki viszont ódzkodik a free jazztől, az animációktól, a művészfilmektől és az etnótól, az inkább piknikezzen a Normafán.


Az idei, április 29-én kezdődő, és május 3-ig tartó Mediawave „fényíró” fesztivál valójában már nem is fesztivál. A szervezők, kissé erőltetett módon, együttlétnek kezdték nevezni, így lett belőle Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét. A névváltásnak van azért némi racionális alapja: a nagy hazai fesztiválokkal ellentétben, a Mediawave területére (amely javarészt a komáromi Monostori Erődre és az előtte lévő Duna-partra koncentrál) kaját-piát is be lehet vinni, lesznek irodalmi, filmes és zenés műhelyek. Nagyszínpadot pedig nem építenek, helyette viszont tizenöt zenekar fog az erőd különböző pontjain rajtaütésszerűen zenélgetni. A Mediawave erősen arra koncentrál, hogy megkülönböztesse magát a fesztiváloktól, így nem csak színpadok, random fellépések, filmvetítések és kiállítások lesznek, hanem étel is. Az andalúz flamencót játszó zenekar koncertjén hagyományos andalúz kosztra lehet számítani.


A NEM fesztivál programjai

Irgalmatlan mennyiségű filmet nézhetnek majd meg a rajongók, az előzsűri ugyanis több mint 1500 filmből 119-et válogatott a versenyprogramba. Ebből 88 nemzetközi alkotás lesz, köztük sok kortárs francia és román anyaggal, táncfilmekkel, kísérleti produkciókkal, animációkkal, dokumentum-, rövid- és játékfilmekkel, illetve 31 magyar alkotást is vetítenek majd, ugyanezekben a kategóriákban. Az animációkra külön érdemes figyelni, ez hagyományosan erős kategória a Mediawave-n.
Ingyen film

A Mediawave egyik legjobb idei dobása, hogy online filmfesztivált is szerveztek, amelynek keretében az internetezők egy hónapig szavazhattak a feltöltött tematikus filmek valamelyikére. Negyven országból 76 film érkezett, ezekre hat kategóriában lehetett voksolni. A központi téma az út és annak megtétele köré épült, a netezőknek a legjobban Szabó Károly székely füvesemberekről szóló Ha nem használ, nem is árt című filmje tetszett a legjobban. Április végéig még bárki megnézheti az összes feltöltött filmet. 


A második legjobb dobás pedig az lesz, hogy a remek visszhangot kapott, idős emberek hajdani szexuális életéről tabuk nélkül tárgyaló, bájos, életigenlő film, a Szerelempatak rendezője is ott lesz a meghívott vendégek között. Sőt Sós Ágnes hozza magával a címszereplő néniket is, lehet tőlük potencianövelő csalánmag után érdeklődni.


Hammond és gitár: jöjjön a ráhangolódás része

Amire rögtön felfigyeltünk, hogy az együttlét udvari színpadán egy visszatérő vendég, Raphael Wressing és a The Soul Gift Band lép majd fel, soul és funk, bluesos alapú számokkal lazítják majd a közönséget. Grencsó István és zenekara a három évvel ezelőtt elhunyt Szabados György jazzmuzsikusra, zongoraművészre emlékezik majd. Az etno zenék közül pedig kikerülhetetlen lesz, az andalúz vacsorával egybekötött Davinia Jaén koncert vagy a tűzrőlpattant Balcony Player cigány- és klezmer zenéje. De annyira bizarrul hangzik a csángó analóg diszkó, vagy Kulcsár Béla tangóharmonikával kísért első világháborús katonadalai, hogy még ezeket is szívből ajánlanánk.

A Gödör víg végnapjai

A rendezvény a május 3-án a vízparti kitelepített mulatsággal valójában nem ér véget, mert lesz a Mediawave-nek afterpartija is, méghozzá Budapesten, a Gödör klubban. Itt amellett, hogy jó pár filmet levetítenek a filmfesztivál versenyprogramjából, fellépnek majd a flamencósok is, és egyúttal a 2012 óta hányattatott sorsú Gödör klub búcsúzik a mostani, Király utcai székhelyétől.