Portugália nyert, Pápai Joci nyolcadik lett Kijevben

Fotó: MTI/EPA / Szerhij Dolzsenko

-

Salvador Sobral nyerte az Eurovíziós Dalfesztivált. Pápai Joci a nyolcadik lett Kijevben. A Brexitre készülő briteket nem érdekli a rendezvény.


A portugál Salvador Sobral az Amar Pelos Dois című számára 758 pontot kapott, mind a nemzeti szakmai zsűrik, mind a közönség az ő produkcióját jutalmazta leginkább. A második 615 ponttal a bolgár Krisztian Kosztov lett Beautiful Mess című számával, a harmadik helyen 374 ponttal a moldovai Sunstroke Project végzett Hey Mamma című dalával. A végeredmény a nemzeti zsűrik pontszámának és a tévénézők szavazatainak az összeadásával alakult ki.

Pápai Joci az Origo című számért a nemzeti zsűriktől 48 pontot kapott, a legtöbbet – 12, illetve 10 pontot – Horvátországtól és Szerbiától, a közönségszavazatokkal pedig további 152 pontot szerzett, így 200 ponttal végzett a nyolcadik helyen.

Pápaival s hetedszer jutott be a döntőbe Magyarország. A produkcióban hegedűn Kapcsos Emese és Virág Alexandra táncos kísérte Pápait, aki a magyar huszárhagyományt idéző ruhában állt színpadra.

"Örülök, hogy egyike lehettem a döntőben a sokszínűséget képviselő előadóknak és büszke vagyok arra, hogy a magyar és a roma kultúrából 180 millió tévénéző kaphatott ízelítőt a produkcióm által. Óriási élmény volt a kijevi arénában ilyen hatalmas színpadon és ennyi ember előtt fellépni, ezeket a perceket soha nem fogom elfelejteni. Köszönöm a csapatomnak és az MTVA képviselőinek, hogy az elmúlt hónapokban mindent megtettek a sikeres szereplésemért" – mondta a döntő után Pápai.

Az idén Celebrate Diversity (Ünnepeld a sokszínűséget!) szlogennel zajlott az Eurovíziós Dalfesztivál.

A döntő utolsó felében először az egyes országok nemzeti zsűrijének pontjai adták közre a helyi szóvivők, majd a tévénézők által leadott telefonos/sms-es, applikációs voksokat országonként hátulról előre haladva mondták be a kijevi aréna műsorvezetői. A kétféle pontokat összeadták, így alakult ki a végeredmény.

A verseny győztesét 2008 óta díjazzák egy üveg mikrofonnal.

A döntőben fellépett a korábbi eurovíziós győztes ukrán énekesnő, Ruszlana, és bemutatta új dalát a tavalyi győztes Jamala is. A műsort világszerte mintegy 180 millió tévénéző látta, a döntőt Kínában és az Egyesült Államokban is közvetítették.

Jövőre Portugália rendezheti a dalfesztivált.


Ironikus kommentárok

Az EU a britek készek kiszállni az Eurovíziós Dalfesztiválból is. A válaszadók 56 százaléka azt szeretné, ha Nagy-Britannia kiszállna a versenyből, 44 százalékuk pedig azt, ha maradna – ez a YouGov internetes felmérésének eredménye.

Az Eurovízióból való távozást támogatók 76 százaléka szavazott a Brexit mellett, és 78 százalékuk 65 éves vagy annál idősebb. Az ellentétes táborban 65 százalék szavazott az EU-ban maradás mellett, és 69 százalékuk 18-24 év közötti.

A megkérdezettek 22 százaléka nézi a szombat este Kijevben tartott döntőt. Közülük csak 9 százalék mondta, hogy a zene miatt nézi a dalfesztivált, 26 százalékukat inkább a brit műsorvezető ironikus kommentárjai vonzzák, 19 százalékot pedig gúnyolódna a giccsesnek nevezett eseményen.

Az Eurovíziós Dalfesztivál 1956-os megalapítása óta brit énekes ötször győzött, legutóbb húsz éve, 1997-ben.