Portugál tengeralattjárót fogtak francia halászok a brit partoknál

Forrás: Wikipédia

-

Európai felfordulás. Nemzetközi gyakorlaton volt a hajó, amikor a hálóba gabalyodott.


Senki sem sérült meg, amikor a portugál haditengerészet tengeralattjárója fennakadt egy fenékvonóhálós francia halászhajó hálójában a brit partok közelében. A Tridente a britekkel együtt gyakorlatozott, amikor a Daytona halászhajó hálójába gabalyodott. A tengeralattjáró azonnal a felszínre emelkedett, és kapcsolatba lépett a halászokkal.

Az incidens Nagy-Britannia legtávolabbi délnyugati pontjától, a Lizard-foktól mintegy 55 kilométerre történt, ahol a britek feladata a tengeri mentés. A hálót brit segítséggel távolították el. A halászok visszaindultak a francia partokhoz.

Az eset felelevenítette a 2004-ben a Lizard-foknál eltűnt Bugaled Breizh francia halászhajó hajótörésének az emlékét. Akkor öt tengerész életét vesztette. Az áldozatok hozzátartozóinak szilárd meggyőződése, hogy a hajót egy tengeralattjáró rántotta a mélybe, mert a térségben akkor nemzetközi haditengerészeti gyakorlat folyt. A francia bíróság bizonyíték hiányában beszüntette az ügyben az eljárást, de a brit igazságszolgáltatás még nem mondta ki az ítéletét.