Portfolio.hu: Megveheti a magyar tőzsdét az MNB

Fotó: MTI / Simó Endre

-

A jegybank megerősítette, hogy megbeszéléseket folytat az osztrák tulajdonosokkal.


A Magyar Nemzeti Bank megvásárolná a magyar tőzsdét vagy növelné jelenlegi részesedését abban, pontosabban az azt működtető Budapest Értéktőzsde Zrt.-ben – írja piaci forrásokra hivatkozva a Portfolio.hu. A BÉT többségi – 50,55 százalékos tulajdonosa – jelenleg a bécsi tőzsdét is működtető cég, az osztrák CEESEG, amelynek a prágai tőzsdében is van tulajdona. A BÉT-ben egyébként a Magyar Nemzeti Banknak 6,9 százalékos részesedéssel rendelkezik, a továbbiakon az osztrák Österreichische Kontrollbank, a KBC Securities, és egyéb tulajdonosok osztoznak.


A gazdasági lap kérdésére a jegybank alelnöke, Gerhardt Ferenc azt válaszolta, valóban folynak tárgyalások az MNB és az osztrákok között Bár az alelnök határozott vételi szándékról nem beszélt, szavai egyértelműen arra utaltak, hogy az MNB akár a tulajdoni részesedésének növelésével szeretné növelni befolyását a magyar tőkepiacon. Gerhardt Ferenc úgy véli, néhány hónapon belül várható konkrét, hírértékű lépés az ügyben.


A BÉT legnagyobb tulajdonosa, a ljubljanai tőzsdében lévő részesedését a nyáron eladó a CEESEG pedig mindössze annyit mondott a lap megkeresésére, hogy a ljubljanai tőzsde eladása semmilyen formában nem érinti a BÉT jövőbeni kilátásait.