Porosenko: Bármelyik pillanatban kirobbanhat a háború

Fotó: AFP / GENYA SAVILOV

-

Kijevben, egy Ukrajna támogatására rendezett nemzetközi konferencián arról beszélt Petro Porosenko ukrán elnök, hogy bármelyik pillanatban kirobbanhat a háború. Igaz, nem pontosította, hogy milyen – ukrán–orosz vagy egy szélesebb, európai – háborúra gondol. A rendezvényre meghívott mintegy 270 külföldi vendég között ott volt Jean-Claude Juncker és Joe Biden amerikai alelnök is.


Joe Biden amerikai alelnök videoüzenetben szólt a konferencia résztvevőihez. Hangsúlyozta, hogy fenntartják az Oroszország elleni szankciókat mindaddig, amíg Moszkva nem teljesíti a minszki tűzszüneti megállapodásokban foglalt vállalásait, és nem adja vissza Ukrajnának eredeti határait. „Oroszország ukrán területet tart megszállás alatt, harckocsikat, rakétákat szállít a Donyeck-medencébe. Át akarja rendezni Európa határait, lerombolni Ukrajna biztonságát, és megakadályozni önöket azon törekvésükben, hogy békében éljenek Európában” – hangoztatta az alelnök.


Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök beszédében hangsúlyozta, hogy aki Ukrajnát támogatja, az az Európai Unió és a világ stabilitását támogatja. Kijelentette, hogy a világ most soha nem látott kihívások előtt áll. „Az egyetlen út, ha egységesek maradunk, és nagyon erős közös választ adunk ezekre a kihívásokra, amelyek valamennyiünket érintenek” – fogalmazott a kormányfő.


Keleten a helyzet ismét fokozódik

A kijevi hadműveleti parancsnokság közben keddi sajtóközleményében arról írt, hogy éleződik a helyzet a kelet-ukrajnai konfliktus övezetében. A sajtószolgálat beszámolója szerint előző éjjel 22-szer lőtték az oroszbarát szakadárok az ukrán állásokat a frontvonal mentén, nehézfegyvereket, köztük rakéta-sorozatvetőket is bevetve. Nemcsak katonai állásokat, de civil célpontokat is ért csapás.


Kedden a kiszélesedő harcokban újabb ukrán katona vesztette életét, így az elmúlt négy napban négyre emelkedett a halálos áldozatok száma az ukrán oldalon – közölte Olekszandr Motuzjanik, az ukrán védelmi erők szóvivője. Hozzátette, hogy tizennégy katona sebesült meg az egyre jobban kiterjedő harcokban. A Donyeck közelében lévő Avgyijivka településnél a szakadárok Grad rakéta-sorozatvetőket vetettek be. Az ilyen típusú fegyvereket a februárban megkötött minszki megállapodás szerint már ki kellett volna vonniuk a frontvonal mellől. Donyecktől délre Volnovaha térségében ért nehéztüzérségi találat egy települést.

A közlemény szerint 120 milliméteres aknavetőkkel lőtték a Donyeck mellett Piszki települést, valamint Luhanszktól északra Scsaszta környékét. Veszteségekről egyelőre nem érkezett jelentés.