Porosenko: az év végéig a szakadár területeken is lehet választás

Fotó: AFP / GENYA SAVILOV

-

Petro Porosenko ukrán elnök szerint az idei év végéig lebonyolíthatók az ukrán törvényekkel összhangban a választások a szakadárok ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területeken. A donyecki szakadárok természetesen kételkednek ebben.


Petro Porosenko elnök vasárnap este adott interjút az Inter kijevi televíziónak, és arról beszélt, hogy a szakadár területeken csak azután lehet választás tartani, hogy kivonták a térségből a külföldi katonákat, és az ukrán határőrség átvette az ellenőrzést a szakadár területeken lévő határszakasz felett. Porosenko meggyőződését fejezte ki, hogy a választás akár az idei év végéig lebonyolítható. Az ukrán elnök úgy fogalmazott, hogy kizárólag fegyverekkel, harckocsikkal és rakétákkal nem lehet visszaszerezni a szakadárok kezén lévő, „megszállt” területeket, de „van más megoldás”.
" -


A diplomáciai nyelvezetben ezt reintegrálásnak nevezik, vagyis egyszerűen a területek visszahelyezésének az ukrán szuverén hatalom ellenőrzése alá. Ez visszafordíthatatlan.

– mondta Porosenko.


Denisz Pusilin, a minszki tűzszüneti tárgyalásokon a donyecki tárgyalóküldöttség vezető politikus értetlenségét fejezte ki Porosenko szavai miatt. Rámutatott arra, hogy a szakadár területekre is vonatkozó választási törvényről Kijev nem egyeztetett sem az önhatalmúlag kikiáltott donyecki, sem pedig a luhanszki köztársasággal, miközben kötelessége lett volna ezt megtenni. Pusilin abszurdumnak nevezte a „megszállt” területek reintegrációjával kapcsolatos kijelentést. Mint mondta, Porosenko fantáziál, és nem világos, hogy kit nevez megszállónak, és kik a megszálltak.

Az ukrán parlament a múlt kedden fogadott el törvénymódosítást a kelet-ukrajnai szakadár területek különleges státusáról szóló törvényhez. Eszerint a térség települései és járásai csak azután kaphatnak szélesebb önigazgatási jogokat, hogy az ukrán alkotmánynak megfelelő helyi választásokat tartottak. A módosításban szerepel továbbá az, hogy a rendkívüli helyhatósági választások megrendezése előtt ki kell vonni a térségből minden illegális fegyveres alakulatot és fegyverzetet.

Donyecki és luhanszki vezetők azonnal elutasították a törvénymódosítást és a jogszabály visszavonását követelték.