Pörög az élet Győrben a RómerKvellével

-

A négy éve Győrben elindult kezdeményezés a 2011-ben megszűnt Rómer Flóris Művelődési Házban lévő ifjúsági programokat és annak nevét volt hivatott továbbvinni és fenntartani. Ez lett a RómerKvelle, amit a város kulturális életet évek óta innovatív eseményekkel felrázó Sikztah, azaz Szilágyi Norbert talált ki, és szervezett meg Horváth Gáborral közösen, először 2012. április 30-án.


A kortárs magyar alternatív és underground zenekarok legnagyobb nevei mellett számos külföldi rock, hiphop és elektronikus zenei produkció érkezett már Győrbe a „Rómernek” köszönhetően, amelyek számos esetben még az áttöréseik előtt léptek ott fel. Azóta a rendezvénysorozat nemcsak a győri fiatalok első számú kedvencévé nőtte ki magát, de az egyik legmeghatározóbb kulturális rendezvényévé vált a városnak, később kiegészült számos plusz programmal is - például győri fotóművészek kiállításaival.


A szervezők komoly erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy a Rómer Házat újbóli megnyithassák, amely a felújítás után végül 2015-ben ismét régi új helyszíneként fogadta a RómerKvellét, és egy teljesen új, előremutató szemléletet vezetett be a többi programját illetően is. 2015-ben pedig a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum és a RómerKvelle egy rendhagyó, ingyenes fesztiválmajálissal pecsételte meg a közös újraindulást.

A RómerKvelle így nemcsak, hogy Győr egyik legizgalmasabb kulturális eseményévé nőtte ki magát figyelemre méltóan rövid idő alatt, de országosan is példátlan teljesítményt produkált az intenzitásával és eredményeivel, amely minden bizonnyal kulturális példaként vonul majd be a magyar rendezvények történetébe.