Pörög a lakáspiac Zuglóban

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

A magyar lakások harmada beázik vagy nyirkos.


A KSH nemrég publikált, 2015-ös lakásstatisztikájából kiderül, hogy tavaly Budapesten Zuglóban ment legjobban a lakáspiac – írja a napi.hu

Budapesten 2015-ben 39,4 ezer lakást adtak el, az ügyletek közel harmadát a XIV., a XIII. és XI. kerület adta. Az eladott lakások átlagára a fővárosban az V. kerületben volt a legmagasabb, 32 millió forint, ennél alig kevesebbért, 31,8 millióért keltek el a lakások átlagosan a II. kerületben. A lista másik végén a X. kerület áll 10,8 milliós átlagárral.

Az országos átlagár 11,6 millió forint volt, de a 130 ezer eladott lakás közel feléért ennél kevesebbet fizettek a vevők.

A fővárosban 249 ezer forintból lehet megépíteni egy négyzetméternyi családi házat. Somogyban a legolcsóbb az építkezés, itt 185 ezer forinttal kell számolni.

Budapesten tavaly összesen 1929 lakás épült, az országban összesen pedig 6671. Az ezer lakosra jutó új lakások számával európai összehasonlításban utolsó előttiek vagyunk 0,8 lakással, ennél kisebb számot csak Portugália volt képes felmutatni.

Lehangoló a kép európai összehasonlításban a lakásállomány minőségét nézve is. A magyar lakások 27 százaléka beázik vagy nyirkos, a listán csak Portugália, Lettország és Szlovénia produkál ennél rosszabb eredményt. A magyar lakások 9,2 százalékáról vélik úgy, hogy túl sötétek, ebben sikerült az utolsó előtti helyet megszerezve egyedül Portugáliát megelőzni.

A magyar lakások 14 százaléka zajos, 15 százaléka szennyezett környezetben található, 14 százalék lakókörnyezetében jellemző a bűnözés vagy az erőszak. Ezek a mutatók európai összevetésben a középmezőnyhöz sorolják a magyar lakásállományt.

A zajszennyezés Horvátországban a legkisebb, a szennyezett környezet Írországban a legkevésbé jellemző, míg a legbiztonságosabb lakókörnyezetet Izland tudhatja magáénak.