Pornóoldalakat nézegetett Pistorius, mielőtt tüzelt

Fotó: Getty Images / István Hajdu

HÁTTÉR

A hatszoros paralimpiai bajnok perének szerdai tárgyalási napján három tanút hallgattak meg. Közülük kettő eddig nem hallott részleteket közölt a gyilkosságról és annak körülményeiről.


A nap első tanúja a kedden utolsóként kikérdezett ballisztikai szakértő, Chris Mangena volt, és a Gerrie Nel ügyész által feltett első kérdésre adott válasza rögtön sokkolta a résztvevőket. Nel arról a lövésről érdeklődött, amely az áldozat, Reeva Steenkamp csípőjét találta el. Mangena szerint Steenkamp a lövések leadásakor szemben állt az ajtóval, és ha nem az újságtartóra esik, hanem a földre, akár túlélhette volna az esetet, mert több golyó nem találta volna el. A kezét valószínűleg a feje elé tartva próbált védekezni. Kedden is felmerült Pistorius pozíciójának kérdése a lövések leadásának pillanatában. A sportoló azt állította, hogy a fürdőszobaajtóból lőtt, Mangena úgy gondolja, hogy elképzelhető, hogy csak 60 centis távolságból tüzelt, valamint a vádlott nem viselte műlábait. Oscar Pistorius Is Tried For The Murder Of His Girlfriend Reeva Steenkamp - Barry Roux, Pistorius védője „szokásos” taktikáját újra bevetve ismét ellentmondásba próbálta keverni a ballisztikai szakértőt a minden részletre – főleg a lövésekre – kiterjedő keresztkérdéseivel. A következő tanú Ian van der Nest volt, aki húsz éve dolgozik törvényszéki laborban, de vele elég gyorsan végeztek. Mangenához hasonlóan úgy véli, hogy Steenkamp a karjával próbált meg védekezni, később pedig valaki levitte a holttestét a földszintre. Őt az a Michael Sales nevű nyomozó váltotta, akinek engedélye volt feltörni Pistorius iPhone-ját és iPadjét. Utóbbi készülékből származó adatok alapján kiderült, hogy a paralimpai bajnok többek között pornóoldalakat nézegetett a gyilkosságot megelőzően. Mielőtt azonban részletesen belementek volna, hogy esetleg más is hozzáférhetett az iPadhez, mindkét fél megegyezett a hétfői folytatásban.

Az ügy háttere

Oscar Pistorius akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat, ha beigazolódik, hogy szántszándékkal lőtte le barátnőjét, Reeva Steenkampot. A vád szerint a hatszoros paralimpiai bajnok egy veszekedés következtében lőtte le a modellt otthonuk mosdójában, de Pistorius ragaszkodik ahhoz az állításához, hogy betörőnek nézte a lányt és ijedtében tüzelt. A Dél-Afrikában az évszázad perének tartott esemény nem csak azért kap kiemelkedő figyelmet, mert egy világklasszis sportoló áll a középpontjában, hanem mert egyúttal fényt vetít az afrikai ország sokat vitatott fegyvertartási szabályozására is. Az óvadék ellenében szabadlábon védekező, versenyeit lemondó Pistorius akár egy figyelmeztetéssel is megúszhatja a történteket abban az esetben, ha vétlen emberölést állapítanak meg, ugyanis a hírhedten rossz közbiztonságú Dél-Afrikában létezik olyan törvény, amely kimondja, hogy amennyiben illetéktelenek hatolnak be az ember birtokára, használhat lőfegyvert önvédelmi célból.

Névjegy

A 27 esztendős Oscar Pistorius fejlődési rendellenességgel született, lábaiból hiányzott a szárkapocscsont és a lábujjai sem nőttek  ki megfelelően. A családi döntés értelmében kisgyerekkorában az amputációt választották, így műlábakkal kezdett el sportolni. Egy súlyos sérülés miatt a rögbiről áttért az atlétikára, s két hónapnyi edzés után megdöntötte a 100 méteres síkfutás paralimpiai rekordját.  Pályafutása során hatszor akasztottak paralimpiai aranyérmet a nyakába, ő lett a történelem első amputált lábú sportolója, aki az épek között indulhatott az ötkarikás játékokon.  Az egészségesek mezőnyében állandó részvételt vívott ki magának, amit egy idő után többen nem néztek jó szemmel – többek szerint a speciális műlábai előnyt jelentenek ép riválisaival szemben. Pistorius erre csak annyit mondott: „Ha így van, miért nem döntik meg tucatjával a világcsúcsokat a paralimpikonok? Miért küzdenek az 50 másodperc körüli időért 400-on? Sokan csak a műlábam előnyeiről vitatkoznak, a hátrányokat rendre elfelejtik.”