„Porhintés” – mondja a Helsinki Bizottság a kormány ötletére

-

Büntethetővé tenné a kormány az illegális határátlépést, emiatt módosítani kell a Büntető törvénykönyvet. A Helsinki Bizottság társelnöke szerint ennek nem sok értelme van.


A vasfüggöny lebontása óta nem bűncselekmény az illegális határátlépés, csak ha azt fegyveresen követik el –mondta Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke. Anélkül ez csak szabálysértés.

Az 1951-es Genfi egyezmény szerint nem lehet büntetéssel fenyegetni azt a menekülőt, aki papír nélkül, jogellenesen átlépi az országhatárt, hiszen ez a menekülés jellemzője. Azonban a Btk.-módosítással a kormány alapból nem sérti meg az egyezményt, mert nem minden illegális határátlépőből lesz menekült. Azokra viszont vonatkozik az egyezmény, akik beadják a menedékkérelmet.

A menekültek ellen több esetben közokirat-hamisítás miatt indult eljárás, de egy eljáráshoz néha már az is elég volt, ha valaki hamis adatot mondott be – több ilyen ügyben is képviselt menekülteket a Helsinki Bizottság ügyvédje. Hamis útlevél miatt például hónapokig előzetesben ültek az emberek. Volt olyan menekült, aki ellen az eljárás a menedékkérelme benyújtása után is folytatódott, később őt a bíróság éppen a Genfi egyezményre hivatkozva mentette fel – mondta Pardavi Márta.

A szabályozásnak tehát szerinte nem sok értelme van, felesleges terhelni ezzel az igazságszolgáltatást és a büntetés-végrehajtást. Szerinte ez a felvetés „porhintés, a közvéleménynek szóló intézkedés.”

A részleteket még nem tudni, de vélelmezhetően az elfogottak előzetesbe kerülnének – ugyanúgy, mint mondjuk a közokirat-hamisítással gyanúsítottak. A börtönök viszont már most is túlzsúfoltak.


A kormány a jogi garanciákkal és a költséghatékonysági kérdésekkel nem számol, egy üzenete van, hogy a menedékkérők bűnözők.

– mondta a Helsinki Bizottság társelnöke, aki azzal sem ért egyet, hogy az illegális bevándorlók száma a kerítés miatt drasztikusan visszaesne. A fizikai kerítés sem Bulgáriában, sem Görögországban nem használt. Pár hónapig kevesebb menekült érkezett, de utána a számuk ugyanúgy nőtt – tette hozzá.

„A látványos és drága intézkedések nem érhetik el hatásukat, míg a menekülők hazájában a helyzet eszkalálódik.”