Pool- és Everton-drukkerek együtt gyűjtenek adományokat a derbi napján

-

A vasárnapi liverpooli derbi előtt a két csapat szurkolói egyesületei közösen gyűjtenek élelmiszert a városi szegények javára.


Egy város két csapatának szurkolói ritkán ápolnak egymással baráti viszonyt. Pláne nem teszik azt egy derbi előtt. Liverpoolban azonban más a helyzet, az Everton és a Pool szurkolói már régen elásták a csatabárdot, a két klub között a békesség az úr. Így nem is meglepő, hogy a vasárnapi Everton–Liverpool-derbi előtt a két klub szimpatizánsai együtt kezdtek akcióba: élelmiszert gyűjtenek a város rászorulóinak. Az ügy mögé egyik részről az Everton Supporter Trust, a másik oldalról pedig a Spirit of Shankly Liverpool Supporters Union sorakozott föl.

A két szurkolói csoport közös nyilatkozatban szólította meg a kékekért vagy a vörösökért szorító drukkereket.

„Mindkét csapatnak több tízezer szurkolója van, akik hétről hétre ott vannak a stadionokban. Tőlük kérünk most segítséget. Különösen fontos, hogy segítsük a környezetünkben élő rászorulókat. Bármelyik csapat címerét vagy színeit viseld is, nem lehet, hogy ne kerüljön étel az asztalukra.”

A két csoportnak nem ez volt az első akciója, pár hete jótékonysági koncertet szerveztek a menekültek megsegítésére.A két klub kapcsolata azóta kifejezetten jó, a „barátságos derbi” azon kevés városi rangadók egyike, ahol nem kell üres szektorokkal távol tartani egymástól a drukkereket. A két klubot még közelebb hozta egymáshoz az 1989-es Hillsborough-tragédia, melyben 96 Liverpool-drukker vesztette életét. Az Everton végig szolidáris volt velük, miközben a média (elsősorban a Sun) és a kormány is a Pool drukkereire próbálta hárítani a felelősséget. 2013. április 15-én, amikor végre mindenki elismerte, hogy a történtekről hazudott a rendőrség és a kormány is, Bill Kenwright, a Everton elnöke megható beszédet mondott az Anfield Roadon, és hatalmas tapsot kapott.