Pontzuhatag és Alabama-siker az egyetemi amerikaifoci-döntőben

Fotó: Getty Images / Christian Petersen

-

A Crimson Tide hét éven belül negyedik alkalommal lett a legjobb. Edzőjük rekordot jelentő ötödik alkalommal vitte sikerre a gárdát.


Az Alabama Crimson Tide nyerte az észak-amerikai egyetemi amerikaifutball-bajnokságot, miután a hétfő esti döntőben 45-40-re legyőzte a Clemson Tigers együttesét.

Az Alabama hét éven belül a negyedik bajnoki címét ünnepelhette (ilyenre eddig csak a Notre Dame volt képes 1943-49 között), az edző Nick Saban pedig pályafutása ötödik diadalát aratta. Rajta kívül ez kizárólag a szintén Alabama-legenda Bear Bryantnek sikerült, ő 1957 és 1983 közötti edzősködése idején hatszor bizonyult csapatával a legjobbnak.


Nick Saban, a Crimson Tide sikeredzője nyilatkozik a meccs után. Mögötte a csapat irányítója, Derrick Henry pózol.


Az előző Super Bowl helyszínén, Phoenixben 75 765 néző előtt megrendezett összecsapáson a legértékesebb támadójátékos O.J. Howard lett, aki öt elkapásból 208 yardot hozott össze, és két hatpontos gólt (touchdown, td) szerzett csapatának. Ezen kívül a találkozót elődöntő td-t is ő készítette elő egy 63 yardos elkapással.

Mellette kiemelkedett a mezőnyből az NCAA legjobb futójátékosa, Derrick Henry, aki 36 alkalommal kapta meg a labdát, ezekből 158 yardot és három td-t szerzett. Henry, a szakértők szerint, hétfő esti teljesítményével szinte rá is tette a kezét a legértékesebb játékosnak járó Heisman Trophyra, miután az Alabama történetében rekordot jelentő 10. alkalommal lépte át a 100 yardos határt egy idényen belül (a döntő volt a Crimson Tide 15. meccse az idényben, 14-1-es mérleggel zártak).


A mérkőzés összefoglalója


A Clemsonnak Deshaun Watson nagyszerű teljesítménye is kevés volt a sikerhez: az irányító 405 yardot passzolt, kiosztott négy td-passzot, valamint 73 yardot még ő maga is futott. Watson lett az első irányító az NCAA történetében, aki egy idényben elérte a 4000 passzolt és az 1000 futott yardos határt. A vesztes csapatot eléggé bosszanthatja, hogy 52 mérkőzés után éppen az országos döntőben szakadt meg a sorozata, miszerint mindig nyertek, amikor előnnyel fordultak az utolsó negyedre (most 24-21-re vezettek három játékrész után).