Ponta: Magyarország magatartása szégyen Európa számára

Fotó: AFP / DANIEL MIHAILESCU

-

A román miniszterelnök fenntartja álláspontját Magyarországról, és ismét bírálta a magyar-román határra tervezett kerítést.


Victor Ponta kormányfő saját pártja, a Szociáldemokrata Párt (PSD) hétfői tanácskozása után újságírói kérdésre válaszolva beszélt Magyarországról. Azt mondta, egyelőre fenntartja álláspontját, ami megegyezik a szerb, a horvát, az osztrák miniszterelnök, az Európai Bizottság és az ENSZ-főtitkár véleményével (erről itt írtunk). Eszerint – tette hozzá – Magyarországnak a menekültkérdésben tanúsított magatartása Európa-ellenes, és szégyen Európa számára.


Példátlannak nevezte, hogy Magyarország kerítést épít két EU-tagállam, Románia és Magyarország közé, és úgy vélte, hogy ennek nincs semmi köze az európai szellemiséghez.


Ezért továbbra is védeni fogom a hazámat és a kormányomat

– mondta Ponta. Hozzátette: felháborítónak tartja, és szerinte Romániában mindenki így kell viszonyuljon ahhoz, hogy a magyar hatóságok beavatkoznak a román belpolitikai játszmákba.


Nincs az a lakáj a román médiában vagy a politikában, aki örül annak, hogy valaki Budapestről szidja Romániát. Azt akarom, hogy hazánkat Bukarestből irányítsuk mi, és ne mások tegyék Budapestről

– mondta Ponta.

Liviu Dragnea, a PSD ideiglenes elnöke hétfőn elzárkózott attól, hogy válaszoljon a román-magyar diplomáciai vitára vonatkozó újságírói kérdésekre.

A hét végén újabb diplomáciai pengeváltás volt Románia és Magyarország között, miután Bogdan Aurescu román külügyminiszter kijelentette: a határok lezárása „autista és elfogadhatatlan cselekedet”, amely sérti az Európai Unió szellemiségét. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy reagált, hogy „több szerénységet várnánk el a bűnvádi eljárás alatt álló román miniszterelnök külügyminiszterétől”. A román külügyminisztérium vasárnap nem akarta kommentálni Szijjártó „újabb”, a román fél által „provokálónak” tartott kijelentéseit.